V-aţi gândit vreodată câţi agenţi secreţi are ţara noastră? Un răspuns clar vine chiar din bugetele a patru servicii secrete. Mai exact, SRI, SIE, STS şi SPP ar avea împreună aproape 15 mii de angajaţi.
Asta înseamnă un agent secret la fiecare 1200 de români. Şi cu un aşa arsenal de angajaţi, bugetele spionilor sunt pe măsură. Celor patru servicii secrete au de două ori mai mulţi bani decât Ministerul Sănătaţii.
În ţara noastră sunt aproximativ 40 de mii de medici. Bugetul alocat de executiv pentru 2014 pentru Ministerul Sănătăţii este de aproape 730 de milioane de lei. În schimb, Guvernul a fost mult mai generos cu cei din serviciile secrete. La o analiză simplă a bugetelor pentru salarii ale SRI, SIE, STS şi SPP se observă clar că acestea sunt aproape duble faţă de cel al Sănătăţii. Adică de peste 1,3 miliarde de lei. Asta fără să luam în calcul alte trei servicii de protecţie DGA, DGIPI şi DIA.
Să le luăm însă pe rând.
Serviciul Român de Informaţii pare că a tras lozul cel mare la împărţirea banilor. A primit peste 880 de milioane de lei. Cu 150 de milioane mai mare decât cel al Ministerul Sănătăţii. Colegii lor de la SIE au fost ceva mai ghinionişti. Au primit "doar" 128 de milioane de lei.
Un buget la fel de generos a primit şi STS. Mai exact 188 de milioane de lei. Iar pentru SPP au fost alocaţi aproape 120 de milioane de lei.
În bani sau în natură, sumele primite de agenţii secreţi pe lângă salariul de bază sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. Dacă la SRI se dau mulţi bani pentru asistenţa socială sau pregătirea personalului, la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se cumpără multă mâncare. Cam de 24 de milioane de lei. Şi la SPP s-au alocat bani mulţi pentru normele de hrană, dar şi pentru condiţiile de muncă.
Dacă am împărţi bugetul agenţilor la cât este un salariul brut într-o astfel de instituţie de stat am avea aproximativ 14.100 de agenţi secreţi. Câte un agent pentru fiecare 1200 de români. Tot în funcţie de bugete, peste 9200 ar lucra în SRI, 1500 la SIE, 2600 la STS şi 800 la SPP.