Antena 3 CNN Actualitate Cauza morţii sale e, în sfârşit, oficială

Cauza morţii sale e, în sfârşit, oficială

Cauza morţii sale e, în sfârşit, oficială
31 Iul 2015   •   19:25

Fostul agent KGB Alexander Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu cu sprijinul statului rus. Este una dintre concluziile anchetei făcute în acest caz în ultimii 9 ani, transmit ştirile TVR. Avocatul poliţiei londoneze a acuzat că, din cauza acestui element radioactiv, eliminarea fostului spion s-a transformat într-un atac nuclear pe străzile Londrei.

În 2006, la Londra, fostul agent KGB, Alexander Litvinenko îşi primea, fără să ştie, doza letală de poloniu, în timpul unei întâlniri care a avut loc la Hotel Millenium cu doi foşti colegi - Dmitri Kovtun şi Andrei Lugovoi. În numai trei săptămâni, una dintre cele mai critici voci la adresa liderului de la Kremlin, Alexander Ltivinenko, murea. Ultimele sale cuvinte au fost: "Tată, am fost otrăvit de Vladimir Putin".

Cei care au plănuit uciderea lui Litvinenko nu au vrut să se afle cauza morţii. Polonium este un ucigaş silenţios, invizibil şi de neidentificat, a spus Richard Horwell, avocat al Poliţiei din Londra.

În cadrul anchetei s-a descoperit că urme de polonium au fost găsite în mai multe părţi ale Londrei, inclusiv birouri, hoteluri, avioane şi chiar pe stadionul echipei Arsenal.

Nu vom ştii niciodată cât de periculoasă a fost expunerea publicului larg la polonium şi pe ce arie se întinde şi nici ce efecte pe termen lung asupra londonezilor. Oricine ar fi cel care cere ca polonium-ul 210 să fie adus în oraş o face fără niciun fel de respect pentru viaţa oamenilor. Dl Emmerson a spus de mai multe ori că a fost un veritabil atac nuclear pe străzile Londrei, a mai spus avocatul.

Marea Britanie i-a acuzat pe ruşii Dmitry Kovtun şi Andrei Lugovoy - tot fost agent KGB, acum parlamentar - că au făptuit crima, dar ei au negat orice implicare, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze.


×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close