Antena 3 CNN Actualitate Ce faci când starea copilului se agravează şi Ambulanţa întârzie. Sfaturi de la dr. Mihai Craiu

Ce faci când starea copilului se agravează şi Ambulanţa întârzie. Sfaturi de la dr. Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu vine cu o serie de sfaturi utile pentru părinţi, în această perioadă a pandemiei de coronavirus, când mulţi adulţi nu îşi mai duc copilul la doctor nici chiar atunci când e nevoie, de teamă să nu contracteze virusul Sars CoV-2.

Ce faci când starea copilului se agravează şi Ambulanţa întârzie. Sfaturi de la dr. Mihai Craiu
Sursa foto: Antena 3
de Denisa Nedelcu    |    02 Iul 2020   •   15:50

Pediatrul atrage atenţia că unii părinţi aşteaptă anormal de mult ca cel mic să se facă bine de la sine, iar acest lucru poate veni cu repercusiuni grave. Astfel, în cazuri severe, până vine Ambulanţa, părinţii trebuie să ştie să nu lase copilul inconștient cu bărbia în piept, pentru că se poate sufoca.

"Acum, în era pandemiei, sunt distribuite în media povești triste, cu evoluții grave, ale bolilor la copil. Cu sau fără legătură cu noul coronavirus. Deseori spaima de necunoscut, frica de a lua virusul de undeva, determină parinții să aştepte anormal de mult până apelează la medic. Şi boala nu merge bine de la sine...

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știți în fața unui copil care se agravează brusc este că acesta ar putea să aibă dificultăți de respirație, CHIAR DACĂ nu are nicio boală în căile aeriene", spune medicul Mihai Craiu, pe contul de Facebook.

Ce facem până vine Salvarea

Pediatrul le explică părinţilor şi de ce se întâmplă acest lucru. "Pentru că limba sugarului este, în mod relativ, mult mai mare decât a unui școlar sau adult, raportată la volumul cavității bucale. Adică, în gura unui sugar rămâne mult mai puțin loc liber între limbă și peretele orofaringelui (fundul gâtului) decât dacă ne raportăm la un om mare. Și ar putea să se sufoce, dacă este lăsat, inconștient, cu fața în sus, pe o pernă.

Până vine Salvarea este bine să întoarceți copilul pe o parte, sau, dacă vă este frică să îl mișcați, puneţi un sul de material textil sub umeri. Pentru că în acest fel calea aeriană rămâne deschisă.

Nasul, buzele, bărbia și linia pieptului trebuie să se afle pe aceeași linie. Copilul inconștient NU trebuie lăsat cu bărbia în piept. Ar putea să se sufoce!

#PALS
#ABC", este sfatul dat joi de medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook.
 

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu sufocare
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close