Antena 3 CNN Actualitate Ce înseamnă starea de urgență în România. În țara noastră a mai fost instituită această măsură după Mineriadă

Ce înseamnă starea de urgență în România. În țara noastră a mai fost instituită această măsură după Mineriadă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că decretează starea de urgență în România, la începutul săptămânii viitoare.

Ce înseamnă starea de urgență în România. În țara noastră a mai fost instituită această măsură după Mineriadă
Sursa foto: Politia Romana/Facebook
14 Mar 2020   •   19:03

Potrivit Ordonanţei, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Starea de urgență se instituie pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale și locale, legate de aplicarea dispozițiilor art. 20 din prezenta ordonanță de urgență, trec în competența autorităților civile și militare, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

În exercitarea atribuțiilor ce le revin pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, autoritățile militare emit ordonanțe militare care au putere de lege, cu respectarea dispozițiilor art. 4 din prezenta ordonanță de urgență.

(1) Conducătorii autorităților publice centrale și locale, precum și cei ai altor persoane juridice sunt obligați să aplice în domeniul lor de activitate măsurile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență și în actele normative conexe.

Persoanele fizice sunt obligate să respecte măsurile cuprinse în prezenta ordonanță de urgență și dispozițiile prevăzute în actele normative specifice stării instituite.

Ce măsuri se iau în starea de urgenţă

(1) Pe durata stării de urgență, se pot lua următoarele măsuri:

a) aplicarea de către autoritățile militare a măsurilor prevăzute în planurile aprobate conform dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și ale decretului de instituire;

b) organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor pentru nevoile forțelor destinate apărării

c) închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și a pazei și supravegherii frontierei pe toată lungimea sa.

(2) Pe durata stării de urgență, instituită în temeiul art. 3 lit. b), autoritățile și instituțiile publice, agenții economici și populația sunt obligați să aplice și să respecte prevederile legale speciale pe domeniu, precum și măsurile dispuse de autoritățile competente.

Starea de urgență a mai fost instituită o singură dată în România, atunci când pe întreg teritoriul ţării a fost instituită, în ianuarie 1999, starea de urgenţă. Atunci, de vină au fost minerii lui Miron Cozma şi ceea ce a intrat în conştiinţa publicului sub numele de a cincea mineriadă.

×
Subiecte în articol: stare de urgenta Klaus Iohannis
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close