Antena 3 CNN Actualitate Ce spun românii despre pericolul de la Zaporojie: "Dacă dă ăştia cu bomba acolo şi distruge centrala, norul radioactiv se împrăştie pe toată Europa!"

Ce spun românii despre pericolul de la Zaporojie: "Dacă dă ăştia cu bomba acolo şi distruge centrala, norul radioactiv se împrăştie pe toată Europa!"

În aceste zile, toţi ochii sunt aţintiţi către centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Specialiştii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au făcut o simulare a deplăsării norului radioactiv care ar apărea în cazul unui dezastru nuclear. Chiar dacă centrala se află la sute de kilometri distanţă de ţara noastră, ideea producerii unui incident îi înspăimântă pe mulţi dintre români

Ce spun românii despre pericolul de la Zaporojie: "Dacă dă ăştia cu bomba acolo şi distruge centrala, norul radioactiv se împrăştie pe toată Europa!"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    22 Aug 2022   •   09:19

Specialiştii de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare au făcut o simulare a deplăsării norului radioactiv care ar putea să apară în cazului unui dezastru nuclear la Zaporojie.

"Vedeți, această simulare este făcută pe culori, care să înțelegem care sunt potențialele consecințe dacă la Zaporojie se va întâmpla ceva. Atâta timp cât vom rămâne în zona albastră și zona verde, consecințe radiologice nu ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Suntem la o distanță de aproximativ 800 de km de această centrală, avem o marjă foarte mare de siguranță. Dispersia materialului radioactiv până în granițele țării noastre este destul de mare", a explicat inginerul Petre Min, la Antena 3.

Românii urmăresc cu îngrijorare veştile care vin de la centrala nucleară din sud-estul Ucrainei.

"Dacă dă ăştia cu bomba acolo şi disturge centrala, norul radioactiv se împrăştie pe toată Europa şi ne afectează pe toţi, murim", spune un român.

"E radioactiv, e normal că toată populaţia e în pericol. Am fi pierduţi, e pericol mare, pentru că sunt multe reactoare şi dacă explodează unul, poate fi efectul domino", spune altul.

Preocuparea cea mai mare la centrala nucleară în caz de accident o reprezintă sistemele de răcire ale reactoarelor și menținerea în funcțiune a acestora.

Specialiştii sunt îngrijoraţi că ruşii ar putea decupla centrala de la alimentarea cu energie.

"În cazul unui accident, toate acestea trebuie să  funcţioneze corect 10 zile. Dacă se întâmplă să nu funcţioneze, răcirea să nu fie adecvată, e posibil acest scenariu, ca acest reactor să se supraîncălzească şi cumva să urmească o traiectorie, probabilă a unui reactor tip Fukushima", spune Silviu Gurlui, fizician.

Președintele Comisiei pentru Apărare din Parlamentului britanic, a declarat că un accident provocat deliberat de ruşi la centrala nucleară din Zaporojie, urmat de emisii de radiații va fi considerat un atac asupra statelor membre ale NATO, luând în considerare articolul 5 al tratatului. 
 

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close