Antena 3 CNN Actualitate Celulă de criză la Ministerul Agriculturii. Președintele ANSVSA: Laptele nu este sursa infestării cu E-coli

Celulă de criză la Ministerul Agriculturii. Președintele ANSVSA: Laptele nu este sursa infestării cu E-coli

2 minute de citit Publicat la 15:26 03 Mar 2016 Modificat la 15:26 03 Mar 2016
mil.jpg
Celulă de criză la Ministerul Agriculturii. Președintele ANSVSA, Andrei Butaru, a fost convocat de urgență pentru discuții referitoare la cazul copiilor bolnavi din Argeș.

În urma discuțiilor de la Ministerul Agriculturii, președintele ANSVSA a declarat, în direct la Antena 3, că laptele nu este sursa infestării cu E-coli. „Din punctul nostru de vedere, laptele, la ora actuală, nu este sursă de e-coli (...) Nu este laptele”, a spus Andrei Butaru, la Antena 3.

Laptele provenit din toate fermele din România este un lapte conform și poate pleca fără probleme către procesare, iar primele rezultate pe analizele prelevate de la fermele din Argeș și Dolj sunt negative, a precizat șeful ANSVSA.

"În urma controalelor făcute până acum nu există probleme în fermele din România. Laptele este conform și poate pleca către procesare fără alte rezerve. La ora la care discutăm vorbim de toate fermele din România", a explicat președintele ANSVSA, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește rezultatele probelor prelevate de la cele două ferme din Argeș și Dolj, șeful ANSVSA a subliniat că le va face publice în momentul în care vor fi finalizate, însă primele probe au ieșit negative, iar altele mai sunt în lucru.

"Noi facem controale în fermele din Argeș și Dolj pentru că așa ne cere procedura, iar când se vor finaliza toate analizele pe care le-am recoltat vom face declarații sau vom transmite un comunicat de presă. Primele rezultate au ieșit negative, dar mai avem și altele în lucru. Nu pot spune când se vor finaliza, dar când le vom avea le vom face publice. Am vrut să fac aceste precizări pentru că s-a creat o psihoză în rândul populației și oamenii trebuie să știe că laptele este conform, că nu sunt probleme pe lapte, iar fermierii trebuie să își ducă activitatea în mod normal", a spus Butaru.

Ministrul Agriculturii declara în data de 1 martie că nu exclude posibilitatea ca sursa contaminării cu E-coli a brânzei proaspete de vaci de la Lactate Brădet să fi fost laptele livrat de fermele din Dolj și Argeș.

Sursa contaminării cu E.coli, încă necunoscută

Autorităţile încă nu ştiu care este situaţia reală în cazul copiilor infectaţi cu o tulpină periculoasă a bacteriei E-Coli. O demonstrează un oficial al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, unul dintre cei care ar trebui să vegheze siguranţa alimentară a populaţiei. Oficialul nu ştie din ce locuri s-au luat probe, nici unde s-ar fi putut produce contaminarea, nici dacă există rezultate ale analizelor.

Alţi oficiali, cei ai Ministerului Agriculturii, nu ştiu nici ei mare lucru, dar aruncă cu acuze mai repede decât reuşesc să strângă probe.

Ministrul Agriculturii a anunțat în urmă cu două zile că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş. Ulterior, oficialul a revenit asupra afirmațiilor sale și a recunoscut că nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată şi cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătăţii să ducă la capăt ancheta.

Citiți și:
Sinteza Zilei: Cum să omori un brand 100% românesc. Patronul Lactate Brădet, explicaţii în scandalul bebeluşilor din Argeş










×
x close