Antena 3 CNN Actualitate Mii de copii așteaptă ani întregi să aibă o familie. "Părinții adoptivi au dorințe de culoare de ochi, zodii"

Mii de copii așteaptă ani întregi să aibă o familie. "Părinții adoptivi au dorințe de culoare de ochi, zodii"

Aproape 50.000 de copii din România sunt ai nimănui, trăiesc în centre de plasament, cei mai mulţi nici nu ştiu cum e să aibă mamă sau tată, iar procesul de adopţie durează ani de zile.

Mii de copii așteaptă ani întregi să aibă o familie. "Părinții adoptivi au dorințe de culoare de ochi, zodii"
Sursa foto: pixabay.com
de Milena Niță    |    04 Iun 2021   •   11:00

În tot acest timp, deşi multe cupluri care vor să adopte copii se plâng de birocraţie şi mult timp pierdut, altele vor să aleagă copii în funcţie de culoarea ochilor sau, chiar, zodie, potrivit digi24.ro.

"În România, părinții care adoptează au dorințe de perfecțiune"

"În România, părinții adoptatori au dorințe de perfecțiune, inclusiv culoare de ochi, zodii", spune Adriana Stan, o mamă adoptivă.

Şi ea îşi făcuse o listă cu propriile criterii, după cum povesteşte. Spre exemplu, voia ca viitorul copil să aibă cel mult patru ani. În final, n-a mai contat tot.

"În momentul în care l-am văzut pe Cătălin, n-a mai contat că scria certificat de handicap și că nu vorbește la patru ani, că nu înțelege, că are și alte probleme emoționale. 

Am zis că el e și e copilul perfect. El nu vorbea mai mult de 10 cuvinte foarte simple, dar pe noi, cumva, ne-a conștientizat foarte devreme. Mi-a spus mami la două săptămâni după ce ne-am cunoscut", îşi aminteşte femeia.

Pentru ca un copil să poată fi adoptat, statul trebuie să îi caute toate rudele, până la gradul patru

În România, procesul adopţiei durează un an şi jumătate, în cel mai bun caz, dar perioada de timp este mult mai mare, în majoritatea cazurilor.

Pentru ca un copil să poată fi adoptat, statul trebuie să îi caute toate rudele, până la gradul patru, iar asta poate dura şi ani de zile. Abia apoi începe procesul de căutare al unei familii doritoare. 

Autoritățile promit că procedeul va fi simplificat, mai ales că, din totalul copiilor care sunt în sistemul de protecție socială, doar 6% pot fi adoptați. 
 

×
Subiecte în articol: adopţii copii adoptaţi zodie
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close