Antena 3 CNN Actualitate Cheltuieli zero la curent şi apă caldă şi consum minim de gaze, cu o investiţie de 3.000 de euro (VIDEO)

Cheltuieli zero la curent şi apă caldă şi consum minim de gaze, cu o investiţie de 3.000 de euro (VIDEO)

Cheltuieli zero la curent şi apă caldă şi consum minim de gaze, cu o investiţie de 3.000 de euro (VIDEO)
10 Mar 2010   •   23:01

Despre ecologie mai avem multe de învăţat, dar aflaţi că nu e atât de greu sau de scump să trăieşti verde. Din contră. Cu o investiţie de 3 ? 4 mii de euro, putem avea cheltuieli zero la curent şi apă caldă şi consum minim de gaze. Iată o metodă de a vă micşora facturile.

Instalatorul vine pentru o verificare de rutină la o casă nou construită. Proprietarul a montat pe acoperiş trei panouri solare, iar la parter e un boiler care asigură apa caldă pentru toată casa. Chiar şi iarna.

Panourile solare pentru această casă au costat 5.000 de euro şi asigură apa caldă pentru 3-4 persoane, încălzire în pardoseală pentru 300 de metri pătraţi, iar factura la încălzire e cu 40 la sută mai mică.

Dar, o casă poate deveni total independentă de orice sistem centralizat. Chiar şi faţă de cel electric. Pentru că programul "Casa Verde" al Ministerului Mediului va deconta 70 la sută din orice finanţare pentru montarea de panouri solare, fotovoltaice şi turbine eoliene. Pentru o casă de 120 de metri pătraţi, în care locuiesc patru persoane, costurile ajung la 11.000 de euro. Un român va mai plăti doar 3.300 de euro.

?După ce închei această investiţie, plăteşti banii şi în timp util primeşti înapoi 70 la sută din valoarea investiţiei?, a declarat László Borbély, ministrul Mediului şi Pădurilor.

Există şi hărţi care arată zonele cele mai potrivite pentru sisteme de energie alternativă. În sud-estul şi în centrul ţării specialiştii recomandă panourile solare şi fotovoltaice, iar eolienele au vânt bun în Ardeal şi pe litoral. ?Casa Verde? varianta a doua va demara peste două luni, promite ministrul Mediului.

Observator

×
Subiecte în articol: ecologie
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close