Antena 3 CNN Actualitate CNCD a amendat cu 20.000 de lei o firmă din Capitală. Motivul este INCREDIBIL

CNCD a amendat cu 20.000 de lei o firmă din Capitală. Motivul este INCREDIBIL

CNCD a amendat cu 20.000 de lei o firmă din Capitală. Motivul este INCREDIBIL
Sursa foto: Foto: ucidocuments.com
07 Dec 2013   •   09:34
O firmă din Capitală a fost amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 20.000 de lei, după ce secretara managerului, care a fost concediată şi reanagajată în urma câştigării procesului intentat firmei, a fost pusă să rupă hârtii timp de opt ore pe zi, conform Mediafax.
Femeia, de 30 - 35 de ani, a fost concediată de la firma de înscriere de invenţii unde lucra ca secretară a managerului. Ea a intentat proces firmei, care a fost obligată de instanţă să o reangajaze. 
Conducerea a dispus apoi ca secretara să fie implicată într-un program de protejare a mediului şi să se ocupe de ruperea documentelor din arhivă considerate a fi secrete, acestea fiindu-i aduse zilnic în birou. Astfel, femeia era obligată să rupă hârtii pe tot parcursul programului, zi de zi. 
Ea a sesizat CNCD, care a decis că acţiunea firmei reprezintă discriminare şi hărţuire şi că încalcă dreptul la demnitate. Astfel, angajatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 20.000 de lei şi, totodată, obligat să publice hotărârea consiliului într-un ziar cu tiraj naţional. 
Colegiul director al CNCD a mai decis şi sancţionarea, cu 2.000 de lei, a primarului comunei C.A. Rosetti, judeţul Buzău, pentru discriminarea şi hărţiuirea soţiei fostului primar, angajată la cabinetul medical al primăriei. După preluarea funcţiei de către noul primar, cabinetul a fost mutat la mansardă, iar femeii nu i-au mai fost asigurate condiţiile normale de lucru. CNCD a constatat că edilul s-a făcut responsabil de discriminare, hărţuire şi încălcarea principiului egalităţii la locul de muncă.
Un alt caz de discriminare la locul de muncă a fost constatat la reducerea numărului de posturi de către o companie. Din 36 de posturi jumătate ocupate de bărbaţi, jumătate de femei, au fost desfiinţate 11, din care 10 ocupate de femei.
CNCD a constatat că, atunci când s-au făcut disponibilizările, au fost aplicate criterii subiective, precum adaptabilitatea la locul de muncă, sau a fost evaluată cunoaşterea procedurilor interne fără însă a fi aplicat vreun test, ci doar pe baza prezentării în faţa unei comisii, formată din bărbaţi. 
Astfel, compania în cauză a fost amendată cu 8.000 de lei.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close