Antena 3 CNN Actualitate Şoferii români care nu vor mai putea conduce mașini puternice, chiar dacă dețin permis categoria B | Schimbări importante ale Codului Rutier

Şoferii români care nu vor mai putea conduce mașini puternice, chiar dacă dețin permis categoria B | Schimbări importante ale Codului Rutier

Noi schimbări importante în Codul Rutier, care vor afecta mulți șoferi români.

Şoferii români care nu vor mai putea conduce mașini puternice, chiar dacă dețin permis categoria B | Schimbări importante ale Codului Rutier
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    09 Noi 2023   •   14:00

O nouă propunere legislativă care vizează modificări ale Codului Rutier se află, în acest moment, în lucru la Parlament.

Iar una dintre schimbări se referă la relațiile dintre Poliția Rutieră și șoferi: ”În vederea stabilirii unor relații civilizate, calme și deschise, autoritatea competentă stabilește reguli de comportament specifice polițistului rutier în relația cu participanții la trafic și le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre”.

Totodată, proiectul vizează și restricții în ceea ce privește mașinile cu motor puternic.

Șoferii ”cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”.

O altă schimbare se referă la școala de șoferi. Aici, numărul minim de ore de pregătire teoretică va fi de 25, iar cel de pregătire practică va fi de 45, scrie DCBusiness.

Cum se va obține permisul de conducere

Potrivit proiectului, examinarea pentru obținerea permisului de conducere se poate realiza şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare a prezentei legi, adică examinatorii nu vor fi neapărat doar polițiști. ”Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente prevăzute la alin. (1) sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorți”.

×
Subiecte în articol: codul rutier şoferi români
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close