Antena 3 CNN Actualitate Colectarea de impozite și taxe, soluția pentru împrumuturi mai mici. Reputatul economist Nouriel Roubini dă soluția

Colectarea de impozite și taxe, soluția pentru împrumuturi mai mici. Reputatul economist Nouriel Roubini dă soluția

România ar putea să colecteze mai mulţi bani din taxe, impozite şi accize pentru a se împrumuta mai puţin şi mai eficient, avertizează analiştii economici, după ultimele date publicate de ministerul Finanţelor despre nivelul împrumuturilor. Doar în ultimele 9 luni, ne-am împrumutat la un nivel record: peste 80 de miliarde de lei pentru a plăti salariile bugetarilor, pensii, alocaţii şi pentru investiţii. Sunt sectoare care ar putea aduce bani frumoşi la bugetul de stat dacă autorităţile s-ar gândi să le fiscalizeze corespunzător. De exemplu, industria băuturilor alcoolice, mai ales cele din categoria distilatelor.

Colectarea de impozite și taxe, soluția pentru împrumuturi mai mici. Reputatul economist Nouriel Roubini dă soluția
Sursa foto: Pixabay.com
de Laura Dinu    |    19 Aug 2020   •   12:34

Ţara noastră colectează puţine taxe şi total ineficient. Şi de aici, totul se răsfrânge asupra deficitului bugetar şi duce la persistenta problemă a statului român cu banii. Neîncasarea de impozite şi accize provoacă adâncirea deficitului bugetar. Adică, statul cheltuie mult mai mult decât încasează. Pe datorie. Şi drept dovadă, în contextul cheltuielilor neprevăzute cauzate de pandemia de COVID 19, în prima jumătate a anului, deficitul bugetar a explodat. A ajuns la nivelul record de 4,17%, aproape cât deficitul pe întreg anul trecut. Un deficit mare înseamnă împrumuturi tot mai mari pentru asigurarea cheltuielilor curente alte statului. Iar împrumuturile mai mari duc la îndatoararea excesivă a statului şi a generaţiilor viitoare.

Nouriel Roubini: Țara poate face mai mult în ceea ce priveşte eficienţa sistemului de taxe

Reputatul economist american, Nouriel Roubini, cel care a prevestit criza de acum 11 ani, într-un interviu acordat în exclusivitate Alessandrei Stoicescu pentru Observator, propune câteva soluţii simple pentru ca economia României să nu mai depindă atât de mult de împrumuturi.

”Țara poate face mai mult în ceea ce priveşte eficienţa sistemului de taxe. De exemplu, să combată evaziunea fiscală şi aşa să aibă o mai bună compensare în pierderea taxelor. 

Poate, cel mai potrivit răspuns poate fi ca statul să încerce să şi îmbunătăţească conformarea plăţii taxelor, colectarea, să îi urmărească pe evazionişti, să se îndrepte spre evaziunea fiscală, să facă sistemul fiscal mai corect. 

România a fost şi în 2019 pe ultimul loc în Europa la colectarea de taxe, impozite şi accize. Ţara noastră a reuşit să colecteze anul trecut doar 31,7% din fondurile fiscale şi nefiscale. De pildă, din accize autorităţile de la noi au încasat 31,1 miliarde de lei, doar 4% din această sumă fiind din industria alcolului. 

Colectarea slabă face România vulnerabilă în faţa unei crize financiare pe care o anunţă Comisia Europeană

Colectarea slabă face România vulnerabilă în faţa unei crize financiare pe care o anunţă Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială. Un al doilea val al pandemiei ar putea afecta plata salariilor bugetarilor, pensiilor, alocaţiilor şi ar pune în pericol investiţiile noi şi programele guvernamentale, avertizează chiar Banca Naţională în raportul asupra inflaţiei, publicat acum câteva zile. 

Banca Centrală a României mai atrage atenţia în acelaşi raport că scăderea economică din ţara noastră va fi una semnificativă la începutul toamnei, apropiată de cea înregistrată în apogeul crizei economice din 2008-2009. Scăderile de venit ar uma să fie recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puţin un an din momentul în care criza va lovi ţara noastră, mai arată BNR.

×
Subiecte în articol: colectare imprumut Nouriel Roubini
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close