Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană a luat o decizie importantă referitoare la România. Instituţia recomandă încheierea procedurii de deficit excesiv

Comisia Europeană a luat o decizie importantă referitoare la România. Instituţia recomandă încheierea procedurii de deficit excesiv

Comisia Europeană a luat o decizie importantă referitoare la România. Instituţia recomandă încheierea procedurii de deficit excesiv
Sursa foto: Foto: thebreakthrough.org
29 Mai 2013   •   16:22

Comisia Europeană (CE) recomandă Consiliului încheierea procedurii de deficit excesiv în cazul României. CE a făcut această recomandare după ce a constatat reducerea deficitului bugetar sub nivelul maxim de 3% permis în UE. Oficialii CE estimează menţinerea atât a deficitului, cât şi a îndatorării publice în limita permisă în Tratatul UE.

În 2012, România a înregistrat un deficit bugetar de 2,9% . Executivul comunitar estimează o reducere la 2,6% pentru anul în curs şi la 2,4% pentru 2014, relatează Mediafax.

Procedura de deficit excesiv poate conduce la sancţiuni financiare în cazul statelor din zona euro. Statele non-euro pot fi pedepsite prin blocarea accesului la fonduri UE.

Decizia referitoare la existenţa deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB.

În consecinţă, România a adoptat măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum şi alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern.

 

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close