Antena 3 CNN Actualitate ”Concediul spontan”, ultima modă pe piața muncii. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de acesta

”Concediul spontan”, ultima modă pe piața muncii. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de acesta

Zilele de concediu spontane sunt din ce în ce mai întâlnite pe piața muncii, în ultima vreme, chiar și pe piața din România.

”Concediul spontan”, ultima modă pe piața muncii. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de acesta
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    18 Iun 2021   •   07:35

Este vorba despre zile de concediu acordate de companii pentru a compensa orele de muncă peste program, frecvente în perioada pandemiei. Acesta sunt considerate drept un cadou bine meritat de către angajați. 

Speciațiștii în resurse umane susține că aceste zile de concediu spontan pot duce chiar la o creștere a eficienței angajaților. 

„Există discuţii la nivelul multinaţionalelor mai ales, dar şi al companiilor mari româneşti. Sunt unele domenii care efectiv sunt epuizante şi mulți dintre angajați au perioade în care aproape ajung la burnout. O zi liberă spontană sau două sau trei ca bonus sunt extrem de bine-venite”, susține Sorina Faier, specialist în HR.

Pe de altă parte, avocatul Costel Gîlcă spune că nu ar trebui să comparăm legislaţia din Statele Unite ale Americii cu cea europeană sau românească în ceea ce privește concediile spontane.

„Gândiţi-vă că în acest moment dăm un concediu fără plată la 3.000 de oameni timp de o lună. Vă daţi seama cât profit se face? Legislaţia din România şi nici cea de la nivel european nu permit aceste aşa numite concedii spontane”, explică avocatul.

„Nimeni nu poate să conducă sau să construiască o afacere cu surprize de genul acesta peste noapte. Avem destule în mod normal ca business, dar apoi dacă se mai schimbă şi cadrul macro-economic ... În momentul de față cred că avem tot ce ne trebuie pentru a implementa acest lucru”, a declarat șeful unei firme IT, Bogdan Putinică.

Ideea a fost preluată din Statele Unite, mai exact din Georgia, unde o companie a constatat, în urma aplicării unor chestionare, că starea de bine a angajaților poate fi îmbunătățită printr-o astfel de măsură.

Ulterior, compania LinkedIn a acordat o săptămână de concediu spontan propriilor angajați pentru ca aceștia să se întoarcă în câmpul muncii cu forțe proaspete, scrie Mediafax

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close