Concluziile raportului CE: S-au făcut unele progrese în România

de D.D.    |    30 Ian 2013   •   11:47
Concluziile raportului CE: S-au făcut unele progrese în România Foto: europa.eu

Comisia Europeană afirmă că, deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept. Purtătorul de cuvânt Mark Gray a precizat că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Comisia Europeană mai spune, în raportul MCV, că există intimidări şi hărţuiri la adresa unor persoane din instituţiile statului, precum ANI, Curtea Constituţonală, Înalta Curte de Casaţie şi CSM.

Oficialii europeni solicită ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea.

Comisia Europeană: România îndeplineşte condiţiile pentru intrarea în Schengen

Anul acesta, pentru prima dată, proiectul raportului nu a mai fost transmis, înainte de publicare, autorităţilor române, pentru eventuale corecturi finale.


Oficialii europeni susţin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate instituţiile statului şi respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

CE solicită asigurarea de reguli efective împotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere instituţiilor publice sau sistemului judiciar, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului trebuie să ia măsuri pentru stabilirea şi întărirea codului de conduită.

Potrivit raportului CE referitor la progresele justiţiei din România, mai mulţi parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat, fiind necesară adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de corupţie sau de incompatibilitate.

EurActiv: Raportul CE pare a fi unul favorabil pentru România

Referitor la procedura de selecţie a procurorilor pentru numirea în funcţiile de conducere la Ministrul Public, CE spune că trebuie să se înscrie cât mai mulţi magistraţi, procedura de alegere a procurorilor şefi să fie transparentă, fiind necesară o opinie pozitivă a Consiliului Superior al Magistratrii (CSM).

Raportul mai notează necesitatea intrării în vigoare a codurilor de procedură civilă, penal şi de procedură penală la teremenele stabilite.
 
CE afirmă că reforma constituţională din România trebuie să respecte statul de drept, separaţia puterilor în stat, independenţa şi stabilitatea sistemului judiciar şi să fie fundamentată pe un consens cât mai larg.

Comisia Europeană va face un nou raport despre progresele României în Justiţie sub MCV până la sfârşitul anului.

Parteneri
x close