Antena 3 CNN Actualitate Condiţiile în care permisul de conducere străin poate fi interzis în România | Modificări Cod Rutier 2023

Condiţiile în care permisul de conducere străin poate fi interzis în România | Modificări Cod Rutier 2023

Modificări Cod Rutier 2023. Potrivit unei ordonanțe, polițiștii rutieri au acum posibilitatea de a institui o interdicție de conducere pe teritoriul României, în cazul șoferilor cu permise străine.

Condiţiile în care permisul de conducere străin poate fi interzis în România | Modificări Cod Rutier 2023
Sursa foto: Poliția Română
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   23:05

Este vorba despre o modificare semnificativă adusă Codului Rutier din România, prin intermediul căreia polițiștii pot impune restricții șoferilor străini în anumite circumstanțe.

Potrivit Codului rutier, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta a fost condamnat de o instanță pentru abateri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Astfel, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an e stabilită de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

Măsura are vedere prevederile Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 89 care introduce o sancțiune suplimentară pentru cei care încalcă regulile de circulație.

“Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în regulament.

În cazul în care șoferul nu are adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, la documentele de mai sus se atașează o solicitare ca acesta să fie înștiințat cu privire la măsura dispusă împotriva sa.

Mai exact, potrivit Ordonanței nr. 1 din 27 ianuarie 2022 la articolul 97, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5.1), cu următorul cuprins:

Interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină se dispune de către poliția rutieră pe a cărei rază de competență s-a produs una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) lit. a), b) sau d).

După articolul 114 se introduce un nou articol, articolul 114.1, cu următorul cuprins:

În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) lit. a), b) sau d), se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de 1 an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.46. 

La articolul 118, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

Codul rutier (OUG 195/2002) poate fi consultat integral AICI

Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022 poate fi consultată AICI

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close