Antena 3 CNN Actualitate Controale la furnizorii care au umflat facturile la energia electrică. Reacţia vicepreşedintelui ANRE

Controale la furnizorii care au umflat facturile la energia electrică. Reacţia vicepreşedintelui ANRE

ANRE şi ANPC au demarat controale ample în rândul furnizorilor de energie electrică! După ce Antena 3 a dezvăluit că mulţi dintre români s-au trezit cu facturile umflate, cele două instituţii au început verificările.

Controale la furnizorii care au umflat facturile la energia electrică. Reacţia vicepreşedintelui ANRE
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    01 Mar 2021   •   17:28

În contextul liberalizării pieţei de energie, autorităţile vor să se asigure că populaţia este informată iar oamenii primesc cele mai bune oferte.

Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE, a intervenit în direct la Antena 3, unde a vorbit în exclusivitate despre ce măsuri vor fi luate în acest caz.

Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE: ''Vom găsi soluţii pentru problemele care sunt sesizate''

''Autoritatea deasfăşoară acţiuni de control în decursul întregului an şi în funcţie de sesizările pe care le primim încercăm să fim cât de operativi se poate pentru a elimina acele abuzuri dacă putem vorbi de abuzuri sau greşeli ale furnizorilor sau distribuţiilor, dacă e vorba de distribuţie şi a găsi soluţii pentru problemele care sunt sesizate de diverşi consumatori sau alţi actori în piaţă.

Astăzi am publicat un comunicat privind acţiunea demarată împreună cu ANPC, unde sunt trei subiecte care ţin de ANRE şi două care vor fi verificate de ANPC şi în mod concret vom verifica dacă furnizorii de ultimă instanţă care în baza regulmentului de furnizare au obligaţia să emită facturi în fiecare lună, deci facturile ar trebui emise lunar, singura excepţie care este permisă de regulamentul de furnizare este în cazul în care părţile convin altfel, alte termene de facturare, atunci furnizorii pot să emită facturile mai rar la două de luni de exemplu şi acest lucru se practică mai ales în zonele rurale şi vom verifica dacă această obligaţie se respectă. După aceea vor verifica dacă în cazul în care distribuţiile, deci distribuitorii sunt cei care operează reţelele şi este sarcina distribuitorilor să citească contoarele.

Vom verifica dacă în cazul în care nu se fac citiri şi nu este obligaţie de citire lunară, pentru că ar însemna nişte costuri destul de mari pentru distribuţii, costuri care se reflectă de obicei în tariful de distribuţie. Deci, în cazul în care nu se fac citirile, citiri lunare cum se estimează, sau ce cantităţi se facturează. În mod normal, dacă o distribuţie nu face citire și nu comunică furizorului cantitatea citită, atunci prima opțiune a furnizorului este să țină cont de autocitire. Orice consumator are acest drept, ca într-un interval de minim cinci zile, în fiecare lună, să transmită indexul contorului să facă citire. 

Vom verifica dacă se ține cont de această ordine. Dacă nu este citire atunci intervine autocitirea indexului. Dacă nu există nici autocitire, atunci trebuie să țină cont furnizorii de convenția de consum, unde fiecare consumator are dreptul să spună ce cantitate să i se factureze în lunile în care se face citire sau autocitire. Dacă nu există conveție de consum, atunci trebuie ținut cont de istoricul de consum și vom verifica cel puțin la furnizorii de ultimă instanță dacă aceste reguli au fost respectate.

A trecut deja o lună plină în care ordinul 5 aprobat în cursul lunii ianuarie trebuie aplicat. Discountul acela este o decizie a furnizorilor dacă acordă acel discount sau nu și este o decizie a furnizorului să acorde discountul sau nu'', a spus Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE, luni, în exclusivitate la Antena 3.

Comunicatul transmis de ANRE pe 1 Martie 2021

Conform  prevederilor art. 3 ale Legii nr.121/2014 privind eficiența energetică, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea competentă cu atribuții  în domeniul elaborării şi aprobării politicilor şi legislaţiei primare şi secundare în domeniul eficienţei energetice la nivelul consumatorilor finali de energie este in prezent MINISTERUL  ENERGIEI.

In acest context reamintim că,  în vederea respectării obligaţiilor de raportare la termenele prevăzute în cadrul Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, cu modificările şi completările ulterioare, ESTE NECESARĂ TRANSMITEREA ÎN ATENŢIA MINISTERULUI ENERGIEI A URMĂTOARELOR DOCUMENTE, şi anume:

  • Declarațiile de consum total anual de energie și chestionarele de analiză energetică a consumatorilor de energie;
  • Programele de îmbunătățire a eficienței energetice întocmite de operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie de peste 1.000 tep/an;
  • Programele de îmbunătățire a eficienței energetice întocmite de autoritățile administrației publice locale din localitățile cu o populație mai mare de 5.000 de locuitori.

Totodată, reamintim faptul că ANRE nu mai are ca atribuții atestarea managerilor energetici și autorizarea auditorilor energetici, iar solicitările referitoare la obținerea atestatelor de manageri energetici, a autorizațiilor de auditori energetici persoane fizice și juridice, a autorizațiilor de societate prestatoare de servicii energetice și respectiv prelungirea acestor documente, precum și orice alte solicitări sau clarificări legate de aceste aspecte, vor fi adresate Ministerului Energiei'', se arată în comunicatul transmis luni de ANRE.

×
Subiecte în articol: facturi controale energie
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close