Antena 3 CNN Actualitate Copiii pot munci legal. Ce condiţii prevede hotărârea adoptată de Guvern

Copiii pot munci legal. Ce condiţii prevede hotărârea adoptată de Guvern

Copiii pot munci legal. Ce condiţii prevede hotărârea adoptată de Guvern
04 Feb 2015   •   15:05

Copiii vor putea munci legal în anumite domenii, iar munca lor va putea fi remunerată. Executivul a adoptat azi o hotărâre de guvern care le va permite copiilor să lucreze cu acte în regulă în domenii precum cel cultural, sportiv, publicitar şi de modeling.

Minorii vor putea presta activităţi în aceste domenii, doar în baza unei convenţii care se va încheia între organizator şi părinţii copilului sau reprezentantul legal al acestuia ori chiar cu copilul. Actul normativ prevede şi câteva condiţii în care minorii vor putea lucra. Munca trebuie să nu fie una periculoasă pentru copil şi să se desfăşoare în anumite intervale orare în funcţie de vârsta copilului. De asemenea nu trebuie să fie depăşit un anumit număr de ore de muncă stabilit tot în funcţie de vârsta minorului, iar pauzele sunt obligatorii.

Pe toată durata activităţilor prestate, minorul trebuie să fie însoţit de un adult. Acesta poate fi părintele sau reprezentantul legal ori o persoană desemnată de părinţi faţă de care copilul are o relaţie de ataşament.

Mai mult, prestarea de servicii de către un minor este condiţionată de informarea în prealabil a Serviciului Public de Asistenţă Socială. Notificarea trebuie depusă de părinţi sau de reprezentantul legal la Serviciul de Asistenţă Socială. Asta pentru că Direcţia poate cere părinţilor sau tutelei să prezinte un raport al folosirii banilor obţinuţi de minor în cazul în care există suspiciuni că banii nu ar fi utilizaţi în interesul superior al copilului.

În cazul în care părintele ori reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obţinute de copil, Direcţia poate sesiza instanţa de tutelă. Actul normativ prevede şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei în cazul în care nu sunt respectate condiţiile impuse de lege.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close