Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Justiţiei, noi informaţii privind extrădarea fostului deputat PSD Cristian Rizea, din Republica Moldova

Ministerul Justiţiei, noi informaţii privind extrădarea fostului deputat PSD Cristian Rizea, din Republica Moldova

Ministerul Justiţiei din România a venit cu clarificări privind situaţia fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Imediat după aflarea sentinţei, Rizea a plecat în Republica Moldova, ştiind că nu va fi extrădat pentru că avea cetăţenie moldoveană. Pe care, însă, i-a retras-o chiar preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Ministerul Justiţiei, noi informaţii privind extrădarea fostului deputat PSD Cristian Rizea, din Republica Moldova
de Claudia Popovici    |    04 Noi 2020   •   20:00

Ministerul Justiţiei din România a făcut o cerere către autorităţile din Republica Moldova, pentru ca fostul deputat să fie adus în ţară, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 4 ani şi 8 luni de închisoare.

Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru spălare de bani, influențarea declarațiilor şi trafic de influență. Când a aflat pedeapsa, fostul parlamentar a fugit în Republica Moldova. 

Pentru că avea cetăţenie străină, Cristian Rizea a sperat că nu va fi extrădat niciodată. Doar că preşedintele Republicii Moldova i-a retras cetăţenia, la mai bine de un an şi jumătate de când a fost condamnat, timp în care Rizea a locuit în ţara vecină.

Rămas fără imunitatea oferită de cetăţenia moldoveană, Rizea, fost deputat din partea PSD, va fi acum adus în România.

Cronologia faptelor, de la data condamnării lui Rizea pe 3 mai 2019

Ministerul Justiţiei din România a explicat într-un comunicat de presă derularea cronologică a faptelor, de la data condamnării şi până acum, când autorităţile române au făcut cererea de extrădare a fostului deputat.

„La data de 25.04.2019 Ministerul Justiției din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetățean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani și 8 luni, aplicată prin sentința penală nr.680/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul de 5 Judecători. Aceasta cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

La data de 07.06.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiției din România, o adresa, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (și) cetățean al Republicii Moldova.

Astăzi, 4.11.2020, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiției din România, prin care informează că, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetățenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecință, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererea este însoțită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internațional aplicabil menționat. Termenele și modalitatea de soluționare a cererii sunt supuse legislației statului solicitat, în speță, legislația Republicii Moldova”, explică oficialii români situaţia lui Rizea.

×
Subiecte în articol: Cristian Rizea
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close