Antena 3 CNN Actualitate CSM cere ca orice act sexual cu un minor sub 14 ani să fie considerat viol. Propunerea de modificare a Codului Penal a fost trimisă ministrului Justiției

CSM cere ca orice act sexual cu un minor sub 14 ani să fie considerat viol. Propunerea de modificare a Codului Penal a fost trimisă ministrului Justiției

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis ministrului Justiţiei o propunere de modificare a Codului Penal pentru introducerea unui prag de vârstă de la care se prezumă că minorii pot consimţi un act sexual. Astfel, propunerea prevede că orice act sexual cu un minor sub 14 ani trebuie să fie considerat viol.

CSM cere ca orice act sexual cu un minor sub 14 ani să fie considerat viol. Propunerea de modificare a Codului Penal a fost trimisă ministrului Justiției
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    29 Iul 2021   •   18:24

Conform propunerilor trimise ieri de CSM ministrului justiţiei, Codul Penal va fi modificat şi vor fi încadrate la viol „raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor care nu a împlinit 14 ani”. Așadar, acestea nu vor mai putea fi încadrate la „act sexual cu un minor”.

Codul Penal prevede acum că violul cu victimă minor se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani. CSM propune completarea art. 218 şi condamnarea celor care întreţin orice fel de acte sexuale cu copii sub 14 ani cu închisoarea de la 5 la 10 ani, dacă nu este probată constrângerea.

În opinia CSM, atunci când nu e probată constrângerea, pedeapsa ar trebui să fie între 5 și 12 ani de închisoare, dacă victima e rudă cu agresorul sau dacă acesta a profitat de autoritatea lui. 

„Când făptuitorul nu a împlinit 18 ani, faptele (actul sexual cu victimă sub 14 ani – n.r.) nu se sancţionează, dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani”, conform propunerilor CSM, citate de Libertatea.

CSM mai propune ca, atunci când victima are sub 14 ani, „actul sexual consimţit (altul decât cel considerat viol) să fie incriminat ca agresiune sexuală”, pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 

La propunerea Inspecţiei Judiciare, CSM a stabilit că obligativitatea efectuării unei evaluări psihologice a victimelor minore în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale trebuie reglementată prin lege.
 

×
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close