Antena 3 CNN Actualitate Cultură 50 de ani de la prima comunicare prin satelit: Telstar-1 transmitea pe 12 iulie 1962 primele imagini TV în direct

50 de ani de la prima comunicare prin satelit: Telstar-1 transmitea pe 12 iulie 1962 primele imagini TV în direct

50 de ani de la prima comunicare prin satelit: Telstar-1 transmitea pe 12 iulie 1962 primele imagini TV în direct
Sursa foto: Foto: YouTube
de S.T.    |    12 Iul 2012   •   14:32

În urmă cu 50 de ani, pe 12 iulie 1962, satelitul american Telstar transmitea primele imagini TV în direct, inaugurând astfel epoca mondializării şi a telecomunicaţiilor planetare instantanee, relatează Mediafax.

Telstar-1, primul satelit de telecomunicaţii, a fost construit de compania Bell Labs. Acesta a fost lansat pe 10 iulie de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, pentru a fi plasat pe o orbită eliptică.

Satelitul efectua o rotaţie în jurul Terrei în două ore şi jumătate şi putea să asigure legături transatlantice doar pentru o durată de aproximativ 20 de minute, cât timp se afla deasupra Oceanului Atlantic.

Satelitul Telstar-1 avea forma sferică, o greutate de 77 de kilometri şi un diametru de 88 de centimetri.



La 11 zile de la transmiterea primelor imagini televizate în direct între staţiile din Andover şi Pleumeur-Bodou, programe televizate au fost transmise pe 23 iulie 1962 pentru telespectatorii posturilor americane CBS, NBC şi ABC, dar şi pentru cei ai postului CBC din Canada şi pentru Eurovision din Europa.


Statuia Libertăţii din New York şi Turnul Eiffel din Paris au fost primele imagini televizate pe care telespectatorii de pe cele două ţărmuri ale Atlanticului au putut să le vadă.

Proiectul Telstar a fost lansat în Statele Unite ca un răspuns faţă de plasarea pe orbită a primului satelit artificial din istoria omenirii, Sputnik, reuşită de Uniunea Sovietică.

×
Subiecte în articol: satelit
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close