x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

A murit scriitorul Augustin Buzura

de A.M.P   •   10 Iul 2017   •   19:51
A murit scriitorul Augustin Buzura 482

Scriitorul Augustin Buzura a murit luni, la vârsta de 78 de ani. 

Informaţia a fost confirmată de academicianul Eugen Simion, într-o intervenție telefonică la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.

„Buzura a făcut ca România să nu fie sub comunism o Siberie a spiritului. Romanele lui Buzura au fost citite, căutate, reeditate, consultate în zeci de mii de exemplare pentru că oamenii vedeau acolo că el încearcă să spună adevărul. Un prozator în linia lui Slavici și Rebreanu. Nu avea o frază strălucitoare, ușoară. Era greoaie dar gravă, nu zbura deasupra frazelor limbajul lui, ci căuta ceva în interiorul lucrurilor. Pierderea lui e uriașă pentru literatura noastră”, a spus Eugen Simion, la Antena 3.

Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comuna Berinţa din judeţul Maramureş. 

A urmat liceul la Baia Mare şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie. A fost redactor, secretar general de redacţie, redactor-şef al revistei "Tribuna" din Cluj, la care a debutat în 1960. 

Augustin Buzura, omul care a stat la baza înființării Institutului Cultural Român

A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri 'Capul Bunei Speranţe' (1963). După încă o culegere de povestiri şi nuvele ('De ce zboară vulturul?', 1966) se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă şi largă cunoaştere din partea criticii şi a publicului. 

Augustin Buzura a tradus din literatura germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză, slovenă. A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură şi cultură din ţară şi străinătate. A scris şi scenarii de film. 

A fost membru titular al Academiei Române din martie 1992. 

Citește și 

Academicianul Eugen Simion: „Buzura a făcut ca România să nu fie sub comunism o Siberie a spiritului”

sati