A opta minune a lumii. Monumentele creștine din Africa sunt de o frumusețe ireală

13 Sep 2015   •   18:21
A opta minune a lumii. Monumentele creștine din Africa sunt de o frumusețe ireală
Undeva în inima Etiopiei se află un ansamblu monumental de 11 biserici săpate în piatră. Loc de pelerinaj pentru creștini, bisericile din Lalibela se numără printre cele mai frumoase monumente creștine din Africa. Despre acest sit, scriitorul polonez Ryszard Kapuściński scria că este nedrept că nu se numără printre cele șapte minuni ale lumii, căci este ireal de frumos. 

Cele 11 biserici medievale săpate în piatră se află într-o zonă montană din inima Etiopiei, în Lalibela. Situl medieval se află la 645km distanță de capitala Addis Ababa. Construcția lor este atribuită de specialiști –Regelui Lalibela, care și-a propus în secolul al XII-lea să construiască un nou Ierusalim, asta după ce Orașul Sfânt, cucerit de musulmani, era închis pentru creștini. Prin construcția acestui ansamblu religios, Regele a căutat să obțină și sprijinul puternicei biserici ortodoxe etiopiene pentru a se ăpăra în fața rivalilor săi.

Cele 11 biserici sunt construite la nord, respectiv la est de un canal artificial care reprezintă Iordanul. Acestea sunt: Biet Medhani (Casa Mântuitorului Lumii), cea mai mare dintre toate; ea este o copie a  catedralei Sfânta Maria din Aksum și e cea mai mare biserică monolitică de pe pământ; Biet Mariam (Casa Sfintei Maria); Biet Maskal (Casa Sfintei Cruci) ; Biet Denagel (Casa Fecioarelor Martire); Biet Golgotha Mikael (Casa Golgotei și a Sfântului Mihail); iar la est de canal: Biet Amanuel (Casa Sfântului Emanuel); Biet Mercoreos (Casa Sfântului Mercurius); Biet Abba Libanos (Casa Abatelui Libanos); Biet Gabriel Rafael (Casa Sfinților Gabriel și Rafael), Biet Lehem (Casa Sfintei Pâini) și, separată de celelalte, Biet Ghirghis (Casa Sf. Gheorghe, în formă de cruce).

Citiți mai mult pe historia.ro.

Parteneri
x close