x close

Andrei Marga a demisionat de la ICR. Comisiile de cultură şi externe din Senat ceruseră revocarea sa

de M.Z.    |    17 Iun 2013   •   15:46
Andrei Marga a demisionat de la ICR. Comisiile de cultură şi externe din Senat ceruseră revocarea sa 418 Foto: Agerpres
Update 15.46 - Andrei Marga a demisionat, luni, de la conducerea Institutului Cultural Român (ICR).

Senatorii îi reproşează lui Andrei Marga lipsa de comunicare şi raportul de activitate incomplet al instituţiei pe 2012. 

Revocarea sa din funcţie urma să se discute marţi, în plenul Senatului, după ce comisiile de Cultură şi cea de Externe au cerut astăzi demiterea sa.

Senatul va trebui să nominalizeze acum noua conducere a Institutului Cultural Român.

____________________________________________

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Propunerea de demitere va fi trimisă Biroului permanent al Senatului. Decizia finală va aparţine plenului Senatului.

"În conformitate cu solicitarea făcută în Biroul Permanent (al Senatului - n.r) de lunea trecută, comisiile reunite de cultură şi politică externă au analizat situaţia documentelor prezentate de ICR, în conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR  pe anul 2012 şi pe contul financiar pe 2012. (...) Am constatat că, pentru prima dată, o instituţie aflată în subordinea Senatului nu a respectat legea (...)

În consecinţă, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situaţii, conducerea operativă a Institutului Cultural Român, respectiv preşedintele ICR, Andrei Marga, şi cei doi vicepreşedinţi (Horia Gârbea şi Vladimir Simon - n.r.) să fie demişi. Această propunere a fost votată cu o largă majoritate, 11 voturi , 4 <împotrivă?", a declarat preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, potrivit Mediafax.

Şedinţa de luni a comisiilor reunite pentru cultură şi pentru politică externă din Senat, în care s-a discutat despre raportul de activitate al ICR pe 2012, s-a desfăşurat în absenţa presei, la propunerea senatorului liberal Călin Popescu-Tăriceanu.


Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor Culturii şi Afacerilor Externe ca, împreună cu membrii comisiei de specialitate a Senatului, să analizeze activitatea Institutului Cultural Român (ICR) şi să se propună măsuri, inclusiv politice, deoarece "lucrurile nu merg bine" la această instituţie.

Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, joi, că Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, a depus un raport de activitate pe 2012 al instituţiei incomplet, calificând documentul drept "o fiţuică".
 
Institutul Cultural Român (ICR) trimisese, cu o zi înainte, un comunicat de presă prin care anunţa: "conform legii, raportul anual pe 2012 al ICR a fost depus, în scris şi electronic, la Biroul permanent al Senatului pe 11 aprilie 2013 (nr. 4548/11.04.2013). Raportul este însoţit de contul de execuţie bugetară respectiv". 
 
Ulterior, Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat că raportul de activitate pe 2012 al ICR depus la Senat conţine toate informaţiile privind perioada menţionată, precum şi date referitoare la activităţile din primul trimestru al anului 2013. "Eu am preluat preşedinţia ICR în data de 11 septembrie 2012, dar raportul face referire şi la perioada în care nu conduceam instituţia. De asemenea, a fost depus şi contul de execuţie bugetară cu informaţii referitoare la cheltuielile instituţiei", a declarat Marga. 
 
 
Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august 2012, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţi Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.

Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membri ai consiliului de conducere. 

Conducerea operativă a ICR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepreşedinţi, cu rang de subsecretari de stat, numiţi şi revocaţi din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

 
 
 

Citeşte mai multe despre:

andrei marga ICR demitere
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati