Antena 3 CNN Actualitate Cultură Aşa arată 1 MILION de oameni în stradă. Fotografii impresionante realizate la finalul Primului Război Mondial

Aşa arată 1 MILION de oameni în stradă. Fotografii impresionante realizate la finalul Primului Război Mondial

Aşa arată 1 MILION de oameni în stradă. Fotografii impresionante realizate la finalul Primului Război Mondial
de O.P.    |    13 Noi 2012   •   11:32

Bulgaria a fost prima din Puterile Centrale care a semnat un armistițiu separat la data de 29 septembrie 1918. La 30 octombrie a capitulat și Imperiul Otoman.

În 3 noiembrie Austro-Ungaria a trimis un steag alb comandantului italian pentru a-i cere un armistițiu și termenii păcii. Termenii au fost aranjați, prin telegraf, cu autoritățile Antantei de la Paris și au fost comunicați Austro-Ungariei, iar aceasta i-a acceptat.



Armistițiul cu Austria a intrat în vigoare începând cu ora 3, în după amiaza zilei de 4 noiembrie. Austria și Ungaria au semnat armistiții separate, în urma prăbușirii monarhiei habsburgice. După izbucnirea Revoluției germane, a fost proclamată o republică, la 9 noiembrie, marcând sfârșitul Imperiului German.

O zi mai târziu (11 noiembrie), la Compiègne, în Franța, la ora 05.00, într-un vagon de tren a fost semnat armistițiul. La ora 11, în aceeași zi, a încetat focul și armatele au început să se retragă. Datorită ordinelor confuze și a încercărilor criminale ale unor ofițeri de a se evidenția în ultimul moment, peste cadavrele bieților soldați, în aceste șase teribile ore, după ce totul fusese încheiat și semnat la masa tratativelor, au murit inutil aproape 3 000 de soldați și au fost răniți alte peste 6 000.



Starea de război între cele două tabere a persistat pentru încă șapte luni până la încetarea finală, consacrată prin semnarea Tratatului de la Versailles cu Germania (28 iunie 1919) și a următoarelor tratate cu Austria (la St. Germain), Ungaria (la Trianon), Bulgaria (la Neuilly) și Imperiul Otoman (la Sèvres).

Însă în momentul în care s-a semnat armistiţiul de încetare a războiului, milioane de oameni au ieşit pe străzi pentru a sărbători vestea cea bună. Din Marea Britanie, şi până în Statele Unite oamenii s-au bucurat şi au sperat că morţile eroilor nu au fost în zadar.

În galeria foto de mai jos puteţi vedea momente memorabile din Marea Britanie şi America, la finalul Primului Război Mondial.



×
Subiecte în articol: Primul Razboi Mondial
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close