Antena 3 CNN Actualitate Cultură Aşezare dacică, descoperită de arheologi în Sălaj, pe Culmea Moigradului

Aşezare dacică, descoperită de arheologi în Sălaj, pe Culmea Moigradului

Aşezare dacică, descoperită de arheologi în Sălaj, pe Culmea Moigradului
07 Dec 2009   •   23:27

Arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj au descoperit o aşezare dacică pe Culmea Moigradului, în apropierea castrului roman de la Porolissum ? Moigrad. Descoperirea include aproximativ zece locuinţe, cuptoare de ars, gropi de alimente şi vase de ceramică, potrivit Mediafax.

În urma săpăturilor a fost scos la iveală faptul că aşezarea avea palisade şi şanţ de apărare săpat în piatră, ia locuinţele erau îngropate în pământ până la jumătate.
"Am găsit şi cuptoare şi gropi de alimente, în care dacii ţineau provizii, gropi menajere şi obiecte de ceramică, pe care le-am transportat la Muzeul Judeţean, spre a fi curăţate şi restaurate. De asemenea, am găsit un cuţit dacic din metal", a declarat Csok Zsolt, arheologul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj, citat de Mediafax.

Conform primelor cercetări s-a stabilit că aşezarea ar fi aparţinut unui şef de trib dac. Populaţia obţinea alimente prin schimburi de obiecte din ceramică cu alte aşezări dacice din judeţ.

Situl arheologic a fost organizat la cererea SC Grandemar SA, care exploatează piatră în cariera din Moigrad. Societatea doreşte să amenajeze un drum în zona respectivă şi are nevoie ca terenul respectiv să fie descărcat de sarcina arheologică. ?Suntem bucuroşi că, în urma săpăturilor, am descoperit o aşezare dacică, cu aproximativ zece locuinţe", a spus Csok.

Arheologul a precizat că locuinţele se situează la aproximativ doi kilometri de castrul roman de la Porolissum - Moigrad, Culmea Moigradului, vis-a-vis de cea a Pomătului, pe care se află fortificaţia romană.

Vestigiile arheologice vor fi restaurate şi conservate. Dacă vremea va fi prielnică, arheologii vor continua să lucreze la sit în săptămânile următoare. Toate vestigiile vor fi fotografiate şi clasificate, şi se vor realiza hărţi ale locului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close