Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cărţile lui Paulo Coelho, cenzurate în Iran. Scriitorul ripostează pe blogul său

Cărţile lui Paulo Coelho, cenzurate în Iran. Scriitorul ripostează pe blogul său

Cărţile lui Paulo Coelho, cenzurate în Iran. Scriitorul ripostează pe blogul său
Sursa foto: Foto: adambenjones.wikispaces.com
11 Ian 2011   •   12:44

Paulo Coelho, scriitorul brazilian cu cele mai multe romane vândute, anunţă pe blogul său că autorităţile iraniene îi cenzurează cărţile. Coelho a vândut în Iran peste şase milioane de volume, informează AFP.

"Cărţile mele sunt publicate în Iran din 1998. Cred că peste şase milioane de exemplare au fost vândute în această ţară", declară Coelho în mesajul postat pe blogul său. "Cărţile mele au fost publicate sub mai multe guverne iraniene", a adăugat scriitorul brazilian, care consideră că această interdicţie reprezintă "o decizie arbitrară (...) care nu poate fi altceva decât o mare neînţegere", continuă scriitorul.

Autorul brazilian a publicat pe blogul său şi o scrisoare primită de la editorul său iranian, Arash Hejazi, un simpatizant al opoziţiei iraniene. Oficialul îl informează că romanele sale "au fost interzise printr-un ordin emis de Ministerul Culturii", fără să precizeze care a fost motivul invocat pentru impunerea acestei decizii.

Scriitorul brazilian intenţionează să traducă toate cărţile sale în limba persană şi să le posteze, gratuit, pe internet, pentru cetăţenii din Iran. El a solicita  şi "o reacţie" din partea guvernului brazilian, care întreţine relaţii foarte bune cu autorităţile de la Teheran.

Ministrului brazilian al Culturii, Ana de Hollanda, a precizat cenzura "este întotdeauna deplorabilă" şi că va discuta despre această chestiune cu ministrul Afacerilor Externe din Brazilia, Antonio Patriota.

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii şi un veritabil fenomen al culturii de masă, a fost un hipiot rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet.

Scriitorul a fost recompensat cu numeroase premii, printre care Bambi 2001, acordat personalităţii culturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură, dar a primit şi titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa. Coelho este membru al Academiei de Litere din Brazilia.

Printre cele mai cunoscute opere al lui Paulo Coelho se numără "Jurnalul unui Mag" (1987), "Alchimistul" (1988), "Walkiriile" (1992), "La râul Piedra am şezut şi-am plâns" (1994), "Al cincilea munte" (1996), "Manualul războinicului luminii" (1997), "Veronika se hotărăşte să moară" (1998), "Diavolul şi domnişoara Prym" (2000), "Unsprezece minute" (2003), "Zahir" (2005), "Vrăjitoarea din Portobello" (2006) şi "Învingătorul este întotdeauna singur" (2008).

×
Subiecte în articol: cenzura
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close