Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cătălina Buzoianu a încetat din viață. Marea regizoare avea 81 de ani. VIDEO

Cătălina Buzoianu a încetat din viață. Marea regizoare avea 81 de ani. VIDEO

Cătălina Buzoianu a încetat din viață. Marea regizoare avea 81 de ani. VIDEO
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Aug 2019   •   16:50

Cătălina Buzoianu a murit la vârstă de 81 de ani, anunță Casa de producție a TVR pe pagina sa de Facebook. Născută pe 13 aprilie 1938 la Brăila, Buzoianu a fost unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România.

Și-a dedicat viața scenei și învățământului teatral, din 1975 fiind profesoară la catedra de regie teatru, iar din 1990 - decan al secției de teatru din cadrul UNATC București. Este căsătorită cu actorul Papil Panduru și are doi copii: pe Ștefănuț Iordănescu (dintr-o căsătorie anterioară) regizor de teatru și fost director de teatru (la Naționalul din Timișoara și la Teatrul Bulandra din București), și pe Velica Panduru, scenograf de carieră, nume recunoscut în comunitatea teatrală. Cătălina Buzoianu are peste o sută de piese montate în țară și în străinătate, activitatea sa artistică fiind recompensată cu numeroase premii românești și internaționale.

După absolvirea institutului a fost repartizată la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, apoi a fost regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, până în anul 1973. În perioada 1979-1985 a fost prim-regizor permanent la Teatrul Mic din București, apoi regizor permanent la Teatrul Bulandra, din 1985 până la pensionare, în 2006. A realizat numeroase adaptări pentru teatru după romane ale unor autori consacrați. Una din cele mai cunoscute reușite în acest sens fiind premiera de laTeatrul Lucia Sturdza Bulandra cu "O dimineață pierdută" după romanul omonim de Gabriela Adameșteanu. Pe lângă teatru, a regizat și spectacole de operă. A colaborat cu multe teatre din țară și din străinătate.

În paralel cu activitatea de regizor, începând din anul 1975 Cătălina Buzoianu a fost profesoară la Catedra de Regie Teatru a IATC București (azi UNATC), din 1990 ocupând și funcția de decan al Secției de Teatru. După pensionare, a predat la masterat cursurile de Antropologie și de Forme alternative de teatru. (sursa: Wiikipedia).

Teatrul românesc le-a mai pierdut în ultimele zile pe actrițele Florina Cercel și Monica Ghiuță, dar și pe actorul Damian Crâșmaru.

 

Actriţa Daniela Nane a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că îi poartă Cătălinei Buzoianu o "recunoştinţă veşnică" şi spune despre moartea regizoarei că este "o pierdere uriaşă pentru lumea culturală". 

"E o pierdere uriaşă pentru lumea culturală. Cătălina Buzoianu a făcut multe dintre cele mai frumoase spectacole din istoria teatrului românesc. Îi datorez debutul, m-a distribuit în 'Patul lui Procust' în 1995, când geniul ei a născut încă un spectacol de legendă. Îi port recunoştinţă veşnică. Rolul Emilia mi-a adus două premii de interpretare şi apoi angajarea în Teatrul Bulandra, iar în anii următori am avut şansa, bucuria şi onoarea de a juca în cinci dintre montările acestei unice şi remarcabile artiste, primite întotdeauna cu entuziasm şi respect şi de public şi de critică. Suntem trişti, foarte trişti, toţi cei care o iubim", a precizat, pentru AGERPRES, Daniela Nane. 

Tora Vasilescu: Cătălina Buzoianu a fost o femeie cultă și curajoasă

Actriţa Tora Vasilescu a descris-o pe regizoarea Cătălina Buzoianu ca fiind "o femeie cultă, inteligentă, curajoasă" şi a vorbit, sâmbătă, despre colaborarea lor în perioada comunistă, când artiştii erau nevoiţi "să se strecoare". 

Într-o declaraţie acordată AGERPRES, Tora Vasilescu a povestit despre lucrul alături de Cătălina Buzoianu la piesa "Dimineaţă pierdută", după romanul omonim al Gabrielei Adameşteanu. 

"Am apreciat-o foarte tare, o regizoare, o femeie cultă, inteligentă, curajoasă, care a avut curajul să pună această 'Dimineaţă pierdută' a Gabrielei Adameşteanu într-o perioadă în care trebuia să ne strecurăm... Cum se dădea o lege nouă - economie, lumina electrică... Lumea aplauda la replica 'Da' madam Ioaniu lăsa luminile toată ziua'. Adică percutau altfel pe atunci replicile, aşa că un sentiment comun de revoltă era în sală. Ne consideram nişte luptători, într-un fel, pentru vremuri mai bune. Săraca doamna Cătălina şi colegii au plecat fără să vadă această îmbunătăţire pe care o sperăm cu toţii", a afirmat actriţa, pentru AGERPRES. 

Ea a spus că actorii lucrau "la amănunt" cu Cătălina Buzoianu. 

"Aveam alţi timpi, nu ne zorea nimeni, se repeta mult în general", a afirmat Tora Vasilescu. Ea a descris-o pe Cătălina Buzoianu ca fiind "o pasionată, o femeie foarte citită şi cultă, o intelectuală". 

"Mă bucur că am putut lucra cu o regizoare femeie, care cunoaşte şi trăirile mai subtile ale femeilor", a mărturisit Tora Vasilescu. 

Oana Pellea: Un regizor care a făcut istorie în teatrul românesc

Actriţa Oana Pellea a scris sâmbătă, pe Facebook, că "a apus steaua unui om şi a unui regizor care a făcut istorie în teatrul românesc", referindu-se la moartea Cătălinei Buzoianu. 

"A apus steaua unui om şi a unui regizor care a făcut istorie în teatrul românesc! Dumnezeu să o odihnească pe Cătălina Buzoianu!", a scris actriţa, care transmite condoleanţe familiei regizoarei. 

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close