Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată în România, expusă la Muzeul Brukenthal din Sibiu

08 Iun 2011   •   17:40
Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată în România, expusă la Muzeul Brukenthal din Sibiu Foto: ronduldesibiu.ro

Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată până acum în România a fost expusă la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Este vorba de tabloul ''Fata cu mărgele roşii'', semnat de Nicolae Grigorescu.

Tabloul ''Fata cu mărgele roşii'' nu a fost expus niciodată într-o galerie de artă până acum.

"Vreme de 50 de ani a stat într-o colecţie, n-a văzut lumina expoziţiei, n-a fost expus, a fost pus în vânzare pentru că aşa au vrut moştenitorii colecţiei lui Grigorescu", a spus Alexandru Baldea, reprezentantul Casei de Licitaţii.

Lucrarea a fost scoasă la licitaţie luna trecută şi a fost cumpărată cu 270.000 de euro. Noul proprietar este un om de afaceri de 35 de ani din Bucureşti, care mai deţine o colecţie importantă de artă.

"Colectatorii au această şansă de a valoriza public lucrările pe care le au, asta înseamnă creşterea valorii lucrărilor respective", a declarat Gheorghe Banu, director adjunct la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

''Fata cu mărgele roşii'' a fost pictat cel mai probabil între anii 1879 - 1890, pe vremea când Nicolae Grigorescu locuia în Franţa.

"Valoarea lui creşte datorită acestor umbre colorate, datorită unor inserţii de culoare puternică, seducţiei nostalgice specifice perioadei post franceze a lui Grigorescu'', a explicat Liviana Dan, muzeograf.

Fata cu mărgele este expusă acum alături de o altă lucrare semnată Grigorescu: ''Car cu boi''. Tabloul a ajuns aici după ce anul trecut a fost cumpărat cu 170.000 de euro de omul de afaceri Mircea Vescan.

 


Parteneri
x close