Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată în România, expusă la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată în România, expusă la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată în România, expusă la Muzeul Brukenthal din Sibiu
Sursa foto: Foto: ronduldesibiu.ro
08 Iun 2011   •   17:40

Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată până acum în România a fost expusă la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Este vorba de tabloul ''Fata cu mărgele roşii'', semnat de Nicolae Grigorescu.

Tabloul ''Fata cu mărgele roşii'' nu a fost expus niciodată într-o galerie de artă până acum.

"Vreme de 50 de ani a stat într-o colecţie, n-a văzut lumina expoziţiei, n-a fost expus, a fost pus în vânzare pentru că aşa au vrut moştenitorii colecţiei lui Grigorescu", a spus Alexandru Baldea, reprezentantul Casei de Licitaţii.

Lucrarea a fost scoasă la licitaţie luna trecută şi a fost cumpărată cu 270.000 de euro. Noul proprietar este un om de afaceri de 35 de ani din Bucureşti, care mai deţine o colecţie importantă de artă.

"Colectatorii au această şansă de a valoriza public lucrările pe care le au, asta înseamnă creşterea valorii lucrărilor respective", a declarat Gheorghe Banu, director adjunct la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

''Fata cu mărgele roşii'' a fost pictat cel mai probabil între anii 1879 - 1890, pe vremea când Nicolae Grigorescu locuia în Franţa.

"Valoarea lui creşte datorită acestor umbre colorate, datorită unor inserţii de culoare puternică, seducţiei nostalgice specifice perioadei post franceze a lui Grigorescu'', a explicat Liviana Dan, muzeograf.

Fata cu mărgele este expusă acum alături de o altă lucrare semnată Grigorescu: ''Car cu boi''. Tabloul a ajuns aici după ce anul trecut a fost cumpărat cu 170.000 de euro de omul de afaceri Mircea Vescan.

 


×
Subiecte în articol: tablou Nicolae Grigorescu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close