Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cel mai vechi text din Europa, descoperit în Grecia

Cel mai vechi text din Europa, descoperit în Grecia

Cel mai vechi text din Europa, descoperit în Grecia
Sursa foto: Foto: physorg.com
06 Apr 2011   •   10:36

O placă de argilă arsă pe care se află cel mai vechi text descifrabil din Europa a fost descoperită în Grecia, relatează arheologul Michael Cosmopoulos, profesor la universitatea din Missouri din SUA, citat de AFP.

Tăbliţa a fost descoperită de arheologi pe un deal din Iklena, o localitate situată la 300 kilometri de Atena. Potrivit cercetătorilor, plăcuţa pare a fi un “document financiar”.

"Este vorba de cea mai veche plăcuţă descoperita în Grecia, în consecinţă cea mai veche din Europa", a declarat arheologul Michael Cosmopoulos. "Pe una din feţele tăbliţei sunt inscripţionate nume şi cifre, iar pe cealaltă parte se află un verb", a menţionat arheologul.

Se pare că inscripţia a fost realizată în scrierea lineară B, folosită de micenieni în Epoca de Bronz (1.600 i.Hr.), epoca războiului din Troia, descris de Homer.

Săpăturile arheologice din Iklena au început în urmă cu cinci ani, sunt supravegheate de o şcoală de arheologie din Atena, fiind finanţate de National Georgraphic Society.

Plăcuţa urmează să fie prezentată publicului de Cynthia Shelmerdine, specialista în scrierea miceniană la Universitatea din Austin (Texas).

×
Subiecte în articol: Europa
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close