Antena 3 CNN Actualitate Cultură Drama fabulistului Grigore Alexandrescu: a înnebunit la patru zile după căsătoria cu o tânără din Focşani

Drama fabulistului Grigore Alexandrescu: a înnebunit la patru zile după căsătoria cu o tânără din Focşani

Drama fabulistului Grigore Alexandrescu: a înnebunit la patru zile după căsătoria cu o tânără din Focşani
19 Sep 2015   •   22:25

Unul dintre cei mai importanţi poeţi şi fabulişti români, Grigore Alexandrescu, a suferit ultimii 25 de ani din viaţă de alienaţie mintală. Născut la Târgovişte, în anul 1810, poetul Grigore Alexandrescu a rămas încă din copilărie orfan, după ce i-au decedat ambii părinţi, scrie adevarul.ro.

El a luat calea Bucureştiului, unde trăia un unchi de-al său, Ieremia. Înzestrat cu o inteligenţă aparte şi cu o memorie extraordinară, Grigore Alexandrescu reuşeşte să-l uimească Ion Heliade Rădulescu cu talentul său poetic, acesta din urmă publicându-l în revistele pe care le deţinea. Pentru o vreme, Grigore Alexandrescu a fost chiar ofiţer de armată, fiind pentru patru ani diriguitorul Vamei din Focşani, dar a demisionat. Poetul a revenit la Focşani, în anul 1845, unde pe 5 septembrie a avut loc nunta Mariţicăi Văcărescu cu Gheorghe Bibescu. Atunci, poetul i-a înmânat viitoarei doamne Bibescu un cântec de nuntă, compus în cinstea mirilor şi publicat în ziarul “Vestitorul românesc”, din care rezultă mai mult un mesaj politic, cu idei unioniste.

Mai multe, pe adevarul.ro.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close