Antena 3 CNN Actualitate Cultură Fantomele de la Auschwitz. Locul unde moartea se simţea ca acasă. "Mama a fost trimisă în stânga. Nu am mai văzut-o niciodată"

Fantomele de la Auschwitz. Locul unde moartea se simţea ca acasă. "Mama a fost trimisă în stânga. Nu am mai văzut-o niciodată"

Fantomele de la Auschwitz. Locul unde moartea se simţea ca acasă. "Mama a fost trimisă în stânga. Nu am mai văzut-o niciodată"
Sursa foto: Foto: www.flickr.com
03 Apr 2012   •   10:34
Mai mult de un milion de oameni au fost exterminaţi în lagărul Auschwitz-Birkenau din Polonia, cel mai mare lagăr nazist.

802 de deţinuti au încercat să evadeze de la Auschwitz şi numai 144 au reuşit. Încercările de evadare erau pedepsite cu moartea prin înfometare.

Familiile celor care reuşeau să evadeze erau uneori arestate şi trimise la Auschwitz pentru a opri alte încercări. Dacă un prizonier evada, zece deţinuţi erau aleşi la întâmplare şi erau omorâţi
.



prezentăm mai jos mărturiile a doi supravieţuitori ai lagărului:

Când am ajuns la Auschwitz-Birkenau, au deschis uşile camioanelor. Eram pe jumătate morţi, dar am fost obligaţi să ne ridicăm repede în picioare şi să ne aliniem. Era un bărbat cu un băţ în mână. Cu o singură mişcare a mâinii, trimitea o parte dintre oameni în stânga şi pe alţii în dreapta. Mama, fratele meu cel mic şi sora mea au fost trimişi în stânga. Nu i-am mai văzut niciodată.” - Lilly Ebert, evreică din Ungaria, supravieţuitoare de la Auschwitz

Ne-am dat jos din tren şi totul s-a petrecut rapid. Stânga-dreapta, stânga-dreapta. Bărbaţii au fost separaţi de femei. Bătrânii erau mânaţi ca bovinele. Mama a alergat spre mine, m-a prins de umăr şi mi-a zis: “ Leibele, n-o să te mai văd niciodată. Să ai grijă de fratele tău." ” Leo Schneiderman – deportat din Polonia



Fotografiile următoare îmbină imagini realizate recent şi imagini din trecut.  Sunt fotografii care contopesc lumea trecutului şi cea a prezentului.






 

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close