Antena 3 CNN Actualitate Cultură Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel s-a apucat de regie de film

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel s-a apucat de regie de film

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel s-a apucat de regie de film
Sursa foto: Foto: /www.mypraha.info
21 Iul 2010   •   11:45

La 73 de ani, fostul preşedinte ceh Vaclav Havel îşi încearcă puterile într-un nou domeniu - regia de film. Havel a început filmările la o producţie inspirată de ultima sa piesă. Actorii, între care şi soţia sa, sunt încântaţi de colaborarea cu regizorul debutant, dar deja celebru.

Când "revoluţia de catifea" l-a adus la conducerea statului, Vaclav Havel era deja celebru nu doar ca militant anticomunist ci, în primul rând, ca dramaturg. El spune acum că şi-a dorit încă din copilărie să facă filme.

?Unchiul meu a fost întemeietorul cinematografiei din Cehia. El a construit studiourile de film de la Barrandov, iar eu trăiam într-un mediu cinematografic, acesta fiind unul din motivele pentru care am vrut întotdeauna să fiu regizor? a declarat fostul preşedinte ceh.

Deoarece regimul comunist nu i-a permis să studieze arta filmului, Havel recunoaşte, modest, că este doar un începător. Dar atât actorii, cât şi ceilalţi colaboratori l-au declarat un "regizor perfect".

Scenariul filmului porneşte de la ultima piesă a lui Havel, "Plecarea", despre care se spune că ar fi şi cea mai bună.

Piesa este o comedie despre un fost şef de stat care, după retragere, refuză să-şi părăsească reşedinţa. Noul lider, fostul său adjunct, încearcă totuşi să-l evacueze ca să dărâme casa şi să construiască în loc un mall cu cazinou şi casă de toleranţă. Deşi mulţi consideră că piesa este inspirată de istoria post-comunistă, Havel spune că a început s-o scrie încă dinainte de 1989 şi că personajele nu au modele reale.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close