Antena 3 Actualitate Cultură Gest ŞOCANT al lui Mozart. Acesta îi trimitea "scrisori murdare" verişoarei lui

Gest ŞOCANT al lui Mozart. Acesta îi trimitea "scrisori murdare" verişoarei lui

de L.D.    |    06 Iul 2012   •   17:34
Gest ŞOCANT al lui Mozart. Acesta îi trimitea "scrisori murdare" verişoarei lui
Sursa foto: Foto: oceancitypops.org

O scrisoare "murdară" de dragoste expediată de Wolfgang Amadeus Mozart unei verişoare a fost publicată joi pe un blog specializat în postarea de documente inedite de arhivă, informează huffingtonpost.com.
   
Scrisoarea expediată în noiembrie 1777 de Mozart, la vârsta de 21 de ani, verişoarei şi probabil iubitei sale Marianne, în vârstă de 19 de ani, a fost publicată pe blogul Letters Of Note.
   
Documentul scoate în evidenţă pasiunea tânărului compozitor pentru jocurile de cuvinte, dar şi pentru glumele cu tentă scatologică: "Acum îţi spun noapte bună, sper că vei face pe tine în pat cu toată energia".
   
"Dormi în pace şi încearcă să îţi săruţi propriul fund", spune Mozart într-o altă frază din aceeaşi scrisoare.
   
Într-un alt paragraf, compozitorul afirmă: "Fundul meu arde ca un foc! Ce mai înseamnă şi asta? - poate că bălegarul vrea să iasă? Da, da, bălegarule, te cunosc, te văd, te gust - şi - oare ce e asta? - chiar este posibil?".
   
Potrivit biografului Phillippe Sollers, Mozart ar fi moştenit gustul pentru acest tip de umor de la mama lui, Anna, care folosea frecvent astfel de glume şi de expresii în corespondenţa cu soţul ei Leopold.
   
Scrisoarea, tradusă din limba germană de Robert Spaethling, conţine şi expresia "spuni cuni fait". Sensul acestei expresii nu este cunoscut, dar apariţia ei frecventă în textul scrisorii i-a determinat pe istorici să lanseze un concurs pe site-ul Mozart Forum pentru a încerca să descifreze "codurile verbale" folosite de Mozart.
   
Letters of Note este un blog specializat în postarea unor pasaje fascinante provenind din documente de arhivă, completate cu imaginile scanate sau transcrieri ale textelor originale.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close