Antena 3 CNN Actualitate Cultură Gestul suprem de curaj, surprins într-o fotografie. I-a sfidat pe NAZIŞTI când se afla în mijlocul lor

Gestul suprem de curaj, surprins într-o fotografie. I-a sfidat pe NAZIŞTI când se afla în mijlocul lor

Gestul suprem de curaj, surprins într-o fotografie. I-a sfidat pe NAZIŞTI când se afla în mijlocul lor
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
21 Feb 2012   •   09:37
Gestul pe care un neamţ l-a făcut în 1936 a uimit întreaga lume. Aflat în mijlocul naziştilor, acesta a refuzat să efectueze celebrul salut al lui Hitler. Momentul a fost imortalizat de un fotograf. Imaginea, realizată la data de 13 iunie 1936, face deja parte din istorie.

August Landmesser (1910-1944) a fost un simplu muncitor care lucra pe şantierul naval Blohm+Voss din Hamburg. Bărbatul a fost membru al Partidului Nazist, din 1931 până în 1935. După ce a conceput copii cu o evreică, autorităţile germane au considerat că Landmesser a „dezonorat rasa” şi l-au exclus din partid. Landmesser a murit în 1944. Se crede că germanul a fost ucis, dar nu există dovezi concrete.

"Salutul nazist" sau "Salutul lui Hitler" a fost o formă de salut din Germania nazistă care era acompaniat de vorbele „Heil Hitler!” [Salut Hitler!], „Heil, mein Führer” (Salut, conducătorul meu!) sau „Sieg Heil!” [Salut victorie].

Caracteristic cultului personalităţii, salutul a fost adoptat în anii 1930 de către Partidul Nazist pentru a desemna ascultarea față de liderul partidului Adolf Hitler și pentru a glorifica națiunea germană și, mai târziu, efortul de război.




×
Subiecte în articol: nazism Adolf Hitler nazisti
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close