Google o omagiază pe aviatoarea Amelia Earhart, prima femeie pilot care a traversat Atlanticul

de S.T.    |    24 Iul 2012   •   11:00
Google o omagiază pe aviatoarea Amelia Earhart, prima femeie pilot care a traversat Atlanticul Foto: Google
Google şi-a modificat, marţi, logoul pentru a o omagia pe aviatoarea americană Amelia Earhart - prima femeie pilot care a traversat Atlanticul -, la 115 ani de la naşterea sa.

Noul logo al Google o prezintă pe Amelia Earhart - care poartă un costum de pilot şi o eşarfă galbenă - în timp ce se urcă pe scara unui avion Lockheed Vega 5b. Pe aripile avionului sunt scrise literele cuvântului "Google", informează Mediafax.

Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas. Ea a devenit o celebritate de talie mondială la începutul anilor 1930, când a stabilit mai multe recorduri în domeniul aviaţiei, cu ajutorul unui model de avion Lockheed Vega vopsit în roşu, pe care îl numea "micul ei autobuz roşu". În 1932, ea a fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor fără oprire.

Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee.

Ea prevăzuse să aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La câteva ore de la decolare, aviatoarea americană anunţa în ultimul ei mesaj radio că nu reuşea să localizeze insula şi că "indicatorul pentru carburant începea să scadă".

Avionul pilotat de Amelia Earhart era foarte aproape de a stabili un nou record, încercând să realizeze un zbor în jurul lumii, însă a dispărut înainte să ajungă pe Howland Island, unde marina americană amenajase o pistă de aterizare şi o aştepta cu rezerve de carburant, un transmiţător radio şi personal tehnic de întreţinere. Ultimele ei transmisiuni radio, făcute cu o voce frenetică, către un vas al pazei de coastă, în care părea că spune că s-a rătăcit, sporesc şi mai mult misterul.

După ce avionul ei a dispărut deasupra Oceanului Pacific, guvernul american a cheltuit peste 4 milioane de dolari cercetând o zonă de mărimea statului Texas, însă nu a descoperit nimic.

În ciuda operaţiunilor de căutare lansate de preşedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.

De-a lungul anilor, cercetătorii americani au avut mai multe tentative de localizare a ultimului avion pilotat de Amelia Earhart.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Parteneri
x close