Antena 3 CNN Actualitate Cultură Halucinaţiile înfricoşătoare ale lui Frédéric Chopin au fost provocate de epilepsie

Halucinaţiile înfricoşătoare ale lui Frédéric Chopin au fost provocate de epilepsie

Halucinaţiile înfricoşătoare ale lui Frédéric Chopin au fost provocate de epilepsie
Sursa foto: Foto: oceansbridge.com
25 Ian 2011   •   18:05

Frédéric Chopin, compozitorul polonez din secolul XIX, a suferit de halucinaţii înfricoşătoare, de la fantome până la creaturi care ieşeau din pian. Cercetătorii cred acum că viziunile ar fi fost create de o epilepsie a lobului temporal, relatează Telegraph.co.uk, citat de Newser.com.

Afecţiunea poate provoca halucinaţii detaliate de scurtă durată şi „ar fi putut fi trecute foarte uşor cu vederea de doctorii lui Chopin”, spun cercetătorii în studiul publicat în Medical Humanities.

“Ne îndoim că un alt diagnostic adăugat la numeroasa astfel de lista ne va ajuta să înţelegem lumea artistică a lui Frédéric Chopin”, susţin cercetătorii. „Însă ştiind acum de această boală credem că ar putea ajuta la separarea legendei romantice de realitate şi să arunce o nouă lumină pentru a înţelege mai bine omul şi viaţa sa”.

Frédéric Chopin a apărut adeseori în public cu o privire sălbatică, vorbea de „cohorte de fantome” care îl bântuiau şi, o dată a descris o mănăstire unde a locuit, ca un loc „plin de teroare şi de fantome”, potrivit Telegraph.co.uk.

Compozitorul polonez a avut o sănătate precară şi a suferit de cancer la plămâni, boală care i-a provocat şi moartea la 39 de ani, în 1849.

×
Subiecte în articol: epilepsie cercetatori studiu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close