Antena 3 CNN Actualitate Cultură Imagini de la cel mai îndrăgit spectacol de muzică clasică al anului. Cum poţi ajunge şi tu la concertul de Anul Nou din Viena

Imagini de la cel mai îndrăgit spectacol de muzică clasică al anului. Cum poţi ajunge şi tu la concertul de Anul Nou din Viena

Imagini de la cel mai îndrăgit spectacol de muzică clasică al anului. Cum poţi ajunge şi tu la concertul de Anul Nou din Viena
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
01 Ian 2013   •   14:32
Concertul de Anul Nou din Viena este cel mai popular eveniment de muzică clasică din lume. "Marşul lui Radetzky" sau valsul "Dunărea Albastră" sunt numai câteva dintre compoziţiile care încântă în fiecare an aproape un miliard de telespectatori din lumea întreagă. Însă, numai o parte dintre aceştia, cei mai privilegiaţi dar şi cei mai norocoşi, pot asculta din sala de concert compoziţiile familiei Strauss.

Preţul biletelor variază între
30 de euro şi 940 de euro. Din cauza numărului prea mare de persoane care doresc să participe la concert, biletele se obţin numai prin tragere la sorţi. Aceasta are loc la începutul fiecărui an. În acest fel, toată lumea are şanse egale de a obţine un bilet.

Imagini de la concertul din Viena, ediţia 2012-2013


 

În ciuda regulilor stricte, multe dintre locurile din sala de concert sunt rezervate de familiile importante din Austria, care îşi transmit dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie.

Persoanele care doresc să participe la tragerea la sorţi pentru Concertul de la finalul anului 2013 trebuie să completeze un formular şi să-l înscrie în competiţie în perioada 2 şi 23 ianuarie 2013.

Formularul poate fi descărcat de pe
site-ul Filarmonicii din Viena.Concertul de Anul Nou (Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker) al Orchestrei Filarmonice de la Viena are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena, în Austria. Muzica este în principal cea a familiei Strauss(Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss şi Eduard Strauss). Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către oraşul San Remo din Italia.Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi, muzicienii urează în cor audienţei un an nou fericit şi încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marşul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei, iar dirijorul se întoarce să dirijeze audienţa în locul orchestrei.

Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) şi a fost dirijat de Clemens Krauss.

La ediţia 2012/2013, concertul a fost dirijat, pentru a doua oară, de Franz Welser-Möst. 

×
Subiecte în articol: Viena concert

În Gura Presei cu Mircea Badea | Luni-Joi, 24:00, Duminică, 23:00

Mircea Badea, despre aderarea României la Schengen

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close