"O mie de ani de singurătate şi tristeţe pentru moartea celui mai măreţ columbian din toate timpurile". Reacţii după MOARTEA lui Gabriel Garcia Marquez

de O.P.    |    18 Apr 2014   •   05:51
"O mie de ani de singurătate şi tristeţe pentru moartea celui mai măreţ columbian din toate timpurile". Reacţii după MOARTEA lui Gabriel Garcia Marquez
Trecerea în nefiinţă a lui Gabriel García Márquez a stârnit un val de reacţii în întreaga lume. De la şefi de stat până la artişti şi scriitori, toţi au plâns dispariţia columbianului.

Moartea colosului literar, Gabriel García Márquez, a fost omagiată de numeroşi preşedinţi.

JUAN MANUEL SANTOS, preşedintele Columbiei: "O mie de ani de singurătate şi tristeţe pentru moartea celui mai măreţ columbian din toate timpurile."

A scris pe Twitter preşedintele Columbiei, cu referire la capodopera lui Marquez, "Un veac de singurătate".

Trecerea în nefiinţă a legendarului scriitor a fost marcată şi de preşedintele Mexicului, ţară adoptată de Marquez, unde a şi decedat.

ENRIQUE PEÑA NIETO, preşedintele Mexicului: "În numele Mexicului, îmi exprim tristeţea pentru moartea unuia dintre cei mai distinşi scriitori din timpurile noastre: Gabriel García Márquez."

Şi Casa Albă a transmis condoleanţe familiei Marquez.

BARACK OBAMA, preşedintele SUA: "O dată cu moartea lui Gabriel García Márquez, lumea a pierdut unul dintre cei mai importanţi scriitori vizionari şi unul dintre scriitorii mei favoriţi de când eram tânăr."

Talentul remarcabil al columbianului a fost amintit şi de Bill Clinton, un prieten apropiat al scriitorului timp de 20 de ani.

BILL CLINTON, fost preşedinte american: "Am fost uimit mereu de înzestrările sale deosebite: imaginaţia, claritatea gândirii şi onestitatea emoţională."

Colegii săi de peniţă, iluştri autori din întreaga lume, au plâns dispariţia columbianului, pe care l-au comparat cu Charles Dickens.

IAN MCEWAN, scriitor britanic: "Ar trebui să ne întoarcem până la Dickens pentru a găsi un autor de cea mai înaltă calitate literară, care a avut o putere aşa de extraordinară asupra populaţiei."

Chiar şi Mario Vargas Llosa, un adversar încrâncenat al lui Marquez, i-a adus un ultim omagiu.

MARIO VARGAS LLOSA, autor peruvian: "A murit un om măreţ, ale cărui lucrări au adus literaturii limbii noastre un mare prestigiu."

SHAKIRA, cântăreaţă columbiană: "Ne vom aminti mereu de tine, dragă Gabo, drept un dar unic şi irepetabil şi cel mai original izvor de poveşti."

... a scris Shakira, pe contul ei de Twitter.

Parteneri
x close