Antena 3 CNN Actualitate Cultură Omul care a ÎMBOGĂŢIT milioane de suflete. Cine a fost Gabriel Garcia Marquez: "Am ştiut dintotdeauna că o să fiu scriitor"

Omul care a ÎMBOGĂŢIT milioane de suflete. Cine a fost Gabriel Garcia Marquez: "Am ştiut dintotdeauna că o să fiu scriitor"

Omul care a ÎMBOGĂŢIT milioane de suflete. Cine a fost Gabriel Garcia Marquez: "Am ştiut dintotdeauna că o să fiu scriitor"
de O.P.    |    18 Apr 2014   •   05:35

Unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori ai timpurilor noastre, columbianul Gabriel Garcia Marquez, s-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani în casa sa din Mexic. Deşi nu a fost confirmată cauza decesului, acesta era într-o stare fragilă de mai multe luni.

Laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1982, scriitorul a lăsat în urmă o moştenire deosebită de zeci de capodopere ce îmbogăţesc tezaurul cultural al lumii.

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ s-a născut pe 6 martie 1927 într-un oraş din estul Columbiei. "Gabo", aşa cum a fost alintat ulterior de conaţionalii săi, a studiat dreptul şi a lucrat o scurtă perioadă ca agent de vânzări. Însă visul său era altul. Drept urmare a dat admiterea la jurnalism şi a lucrat pentru mai multe publicaţii locale, timp în care i s-a deschis apetitul pentru politica latino-americană, către care se va îndrepta mai târziu. A plecat la Paris, unde era corespondent pentru un ziar columbian. Dacă ziua scria pentru publicaţii, noaptea scria pentru sufletul său.

"Am ştiut că o să fiu scriitor. Am vrut să fiu scriitor. Am avut voinţa, dispoziţia, energia şi abilitatea să devin scriitor. Am scris în continuu. Nu m-am gândit la altceva. Dar nu m-am gândit niciodată că o să îmi câştig existenţa din asta", declara Marquez.

În timpul anilor '80, a plecat în exil în Mexic, după ce a fost acuzat că a colaborat cu o mişcarea de gherilă 19 aprilie. Dar s-a dovedit de un real succes un deceniu mai târziu când a mediat discuţiile între guvernul columbian şi rebelii de stânga în timpul Revoluţiei Forţelor Armate din Columbia.

În acelaşi timp, geniul lui Marquez l-a urcat pe culmile succesului. Aşa se face că în 1982 a primit premiul Nobel pentru Literatură.

La acel moment, nuvela sa "Un veac de singurătate", lansată în 1967, fusese vândută în zeci de milioane de exemplare.

L-a legat o prietenie strânsă cu liderul cubanez, Fidel Castro, şi a fost expulzat din Statele Unite ale Americii pentru un deceniu pentru înfiinţarea unei filiale a unei agenţii comuniste de presă a Cubei la New York.

Scriitorul a fost văzut ultima oară în public în faţa casei sale din Mexic, luna trecută, când mai mulţi fani i-au cântat la mulţi ani, cu ocazia împlinirii a 87 de ani. Starea sa de sănătate s-a agravat rapid şi a fost internat până săptămâna trecută. În vreme ce presa specula că ar fi bolnav de cancer limfatic, preşedintele columbian a mărturisit că autorul a fost diagnosticat cu pneumonie şi că aceasta se află sub control. GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ s-a stins din viaţă în casa sa din Mexic, departe de ţara sa natală.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close