Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Pe aici nu se trece". Oraşul Mărăşeşti, locul care a făcut istorie, este într-un continuu război. Cel pentru supravieţuire

"Pe aici nu se trece". Oraşul Mărăşeşti, locul care a făcut istorie, este într-un continuu război. Cel pentru supravieţuire

"Pe aici nu se trece". Oraşul Mărăşeşti, locul care a făcut istorie, este într-un continuu război. Cel pentru supravieţuire
de O.P.    |    04 Dec 2012   •   06:25
Oraşul Mărăşeşti este pentru români locul unde a avut loc cea mai importantă bătălie a primului Război Mondial. Deviza "Pe aici nu se trece", numele generalului Eremia Grigorescu sau al Ecaterinei Teodoroiu au rămas vii şi la mai bine de 95 de ani de la luptele din 1917. La Mărăşeşti, însă, doar Mausoleul mai aduce aminte de vitejiile românilor pe front.

Începând de astăzi, vă invităm să urmăriţi o serie de materiale despre locurile şi oamenii care au schimbat istoria acestei ţări.

Puţini veterani ai celui De-al Doilea Război Mondial au mai rămas în viaţă în Mărăşeşti. La 90 de ani, colonelul în rezervă Ion Durnescu este unul dintre ei. Amintirile de pe front au rămas însă la fel de vii în amintiri.



Niciun sacrificiu nu a fost însă prea mare pentru taţii şi bunicii veteranilor din Mărăşeşti, cei care au spus într-un glas "Pe Aici nu se trece" în 1917.

Deşi se aflau în defensivă, trupele române de la Mărăşeşti au efectuat 61 de contraatacuri în decursul celor 14 zile de luptă. În cinstea eroismului lor a fost ridicat şi Mausoleul.

La 95 de ani de la bătălie, în Mărăşeşti viaţa este şi acum ca după război. Fabricile s-au închis, tinerii au plecat, iar localnicii se luptă să trăiască.

Oraşul Mărăşeşti mai rezistă şi în zilele noastre datorită faptelor de vitejie ale soldaţilor români. Altfel, ar fi fost de multă vreme istorie.






 

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close