Antena 3 CNN Actualitate Cultură Peru vrea să recupereze comorile din Machu Picchu

Peru vrea să recupereze comorile din Machu Picchu

Peru vrea să recupereze comorile din Machu Picchu
Sursa foto: Foto: dreamdestinations.ro
07 Sep 2010   •   22:11

Juan Ossio, noul ministru peruan al Culturii, a declarat că intenţionează să recupereze comorile din fostul oraş incaş Machu Picchu, relatează AFP. Acestea se află de aproape un secol în Statele Unite, la Universitatea Yale.

Potrivit autorităţilor peruane la universitatea americană se află 46.332 de piese de la Machu Picchu, principala atracţie turistică a ţării.

Piesele au fost scoase între 1911 şi 1916 de exploratorul american Hiram Bingham, cu acordul autorităţilor, pentru a fi aduse la Yale unde ar fi trebuit să fie studiate timp de 18 luni. Însă universitatea americană nu a respectat acordul.

"Piesele trebuie să se întoarcă în Peru şi pentru asta trebuie să folosim strategiile potrivite şi nu cele care ne-ar afecta relaţiile cu Universitatea Yale", a spus Juan Ossio, la două zile după învestirea în funcţia de ministru al Culturii, primul din istoria ţării.

Autorităţile din Peru şi Universitatea Yale au încercat să ajungă la un acord în acest sens, în 2007, fără succes însă.

Complexul arheologic Machu Picchu a fost descoperit în 1911 de exploratorul american Hiram Bingham însă peruanul Agustin Lizarraga a fost considerat mult timp primul care a descoperit Machu Picchu, în 1902. Oraşul incaş din secolul XV se află pe culmea unui munte din apropierea oraşului Cuzco. Complexul arheologic Machu Picchu este considerat în prezent una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, şi este vizitat de aproximativ 2.200 de oameni în fiecare zi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Peru
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close