Antena 3 CNN Actualitate Cultură Piaţa de carte a scăzut cu 15 procente în 2010

Piaţa de carte a scăzut cu 15 procente în 2010

Piaţa de carte a scăzut cu 15 procente în 2010
Sursa foto: Foto: muohio.edu
22 Noi 2010   •   23:27

Ai carte, ai parte. Şi dacă nu ai, cumpără una. Ca să mai crească şi piaţa de carte, din România, care a scăzut anul acesta cu 15 procente, faţă de anul trecut. Doar târgurile de profil mai ajută editurile să vândă bine.

Cartea de bucate regale scrisă de principesa Margareta, o ediţie de basme, "Vinovat de Iubire" a lui Păunescu s-au vândut în peste 1.500 de exemplare la târgul Gaudeamus. Editurile au mai vândut bine "Armata, mareşalul şi evreii", a lui Alex Mihai Stoenescu, un roman al lui Dan Brown, unul poliţist semnat de Agatha Christie.

Toate, la un preţ mai mic decât în librării. Cu aşa reduceri, editurile nu ies în pierdere când participă la o expoziţie. Cărţile s-au vândut la stand, dar s-au cerut şi prin telefon. Ba chiar au inventat metode inedite ca să îşi crească vânzările.

Editurile au estimat, fiecare, vânzări de cel puţin 50.000 de euro în perioada târgului. Şi au încasat chiar mai mult! Două dintre edituri au înregistrat vânzări de peste o sută de mii de euro.

Târgurile de carte sunt un moment bun pentru acestea, în condiţiile în care, piaţa de carte a scyut drastic. Anul acesta a scăzut pînă la 112 milioane de euro. Este cu 15% mai mică decât anul trecut, când a înregistrat o scădere de o treime.

Ca termen de comparaţie, într-o singură săptămână, editurile din Marea Britanie încasează din vînzarea de carte, 63 de milioane de lire sterline.

Piaţa de carte a scăzut cu 15 procente în 2010
 

×
Subiecte în articol: carti scadere
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close