"Poziţia copilului" - premiul Gopo 2014 pentru cel mai bun film

de M.Z.    |    24 Mar 2014   •   23:37
"Poziţia copilului" - premiul Gopo 2014 pentru cel mai bun film Foto: Intact Images
Pelicula "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru cel mai bun film la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care a avut loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti, informează Mediafax.
 
Cel mai dorit trofeu al serii a fost acordat filmului "Poziţia copilului". Acesta a fost cel de-al nouălea premiu Gopo primit la ediţia din acest an a evenimentului de filmul lui Călin Peter Netzer.
 
Trofeul pentru cel mai bun film a fost primit de producătorul Ada Solomon şi de actriţa Luminiţa Gheorghiu, în absenţa regizorului Călin Peter Netzer. Distincţia a fost înmânată de actriţa Olimpia Melinte.
 
Ada Solomon a spus că acest premiu este în primul rând al echipei filmului "Poziţia copilului". "Nu mai am cuvinte să-i mulţumesc Luminiţei pentru performanţa din filmul ăsta. Îi mulţumesc lui Călin că a rezistat, îi mulţumesc lui Răzvan Rădulescu din suflet pentru cum a scris, îi mulţumesc lui Bogdan Dumitrache pentru ce a făcut în filmul ăsta şi pentru cât de aproape a stat de regizor şi, în general, pentru ce prieten minunat e. Promitem să mai facem", a spus Ada Solomon.
 
Pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo au mai fost nominalizate: "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu, "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, şi "Rocker", de Marian Crişan.
 
"Poziţia copilului" a fost câştigătorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2013 şi a fost propunerea României la premiile Oscar din 2014, la categoria cel mai bun film străin.
 
"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
 
Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu, în "Poziţia copilului". Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.
 
Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film a fost acordat lungmetrajului "Toată lumea din familia noastră", în regia lui Radu Jude.

Filmul românesc "Poziţia copilului", câştigătorul Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, i-a cucerit şi pe britanici. Peliculele venite în ultimii ani din România uimesc prin calitate

Participarea filmului la Berlinala de anul trecut a fost susţinută printr-o campanie la care au luat parte personalităţi din sport şi mass-media, între care şi vedete ale Antenei 3. 

Citiţi şi Victoria filmului "Poziţia copilului", salutată în presa internaţională

ExitPOLL
Parteneri
x close