Antena 3 CNN Actualitate Cultură Regele Mihai a intrat în posesia Peleşului

Regele Mihai a intrat în posesia Peleşului

Regele Mihai a intrat în posesia Peleşului
28 Feb 2007   •   20:28

Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a semnat în urmă cu mai puţin de o oră decizia de retrocedare a celor două imobile. Casa Regală va scoate la vânzare proprietăţile, cumpărătorul fiind tot statul român, în baza dreptului de preempţiune. Iorgulescu nu a dezvăluit câţi bani va da statul pentru răscumpărare, sumele urmând să fie negociate.

Decizia va fi urmată de o nouă întâlnire la Centrul European de Cultură Sinaia, prin care se vor restitui Regelui Mihai complexele Stăvilari şi Ceramica. Ministrul a declarat în cursul săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă, că RA-APPS a semnat deja decizia de retrocedare a părţii vechi din Palatul Foişor.

Iorgulescu a mai precizat că, după cele două decizii de retrocedare a domeniului Peleş, se va semna şi memorandumul de retrocedare a domeniului Peleş între statul român şi Casa Regală, cel mai probabil în cadrul unei ceremonii la Peleş. Memorandumul are ca prevedere faptul că Peleşul va rămâne \"în perpetuitate\", ca muzeu, statului român. La fel se va întâmpla şi în cazul Palatului Foişor, care va rămâne statului român şi va fi \"o reşedinţă de protocol\".
br> În acelaşi memorandum, Casa Regală se va obliga să nu mai solicite niciodată retrocedarea bunurilor mobile din domeniul Peleş, a căror valoare este inestimabilă şi care vor rămâne în proprietatea statului, a declarat ministrul Culturii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close