Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul american J.D. Salinger a murit la 91 de ani

Scriitorul american J.D. Salinger a murit la 91 de ani

Scriitorul american J.D. Salinger a murit la 91 de ani
Sursa foto: jd salinger
29 Ian 2010   •   08:15

J.D. Salinger, autorul operei clasice ?De veghe în lanul de secară? , a decedat la domiciliul său, la vârsta de 91 de ani.
Timp de decenii, el a trăit izolat în mica sa casă din Cornish. "De veghe în lanul de secară", cu personajul rebel adolescent Holden Caulfield - a apărut in 1951, in plin Război Rece.

Deşi Salinger se adresa adulţilor, adolescenţii din întreaga lume s-au identificat cu temele principale ale romanului - alienarea, inocenta şi fantezia. Romanul a vândut peste 60 de milioane de copii la nivel mondial.

Alte lucrări ale sale cuprind colecţia de nuvele Nine Stories, dar şi "Franny and Zooey", "Raise High the Roof Beam:, "Carpenters and Seymour: An Introduction". Ultima sa lucrare literarpă, 'Hapworth 16, 1928', a fost publicată în The New Yorker în 1965.

Într-un interviu din 1980, J.D. Salinger spunea: ?Iubesc să scriu şi vă asigur că scriu regulat. Dar scriu pentru mine, pentru plăcerea mea. Şi vreau să fiu lăsat în pace să o fac.'

În toţi aceşti ani, autorul a ajuns în atenţia publicului doar datorită zvonurilor sau proceselor legate de drepturile de autor sau scurte interviuri.

Jerome David Salinger s-a născut în noaptea de revelion a anului 1919 la New York City.

Controverse în jurul romanului "De veghe în lanul de secară"
"De veghe în lanul de secară" este unul dintre puţinele romane de această talie care nu a fost ecranizat. Asta pentru că scriitorul a refuzat în repetate rânduri să vândă industriei cinematografice drepturile de autor asupra operei. El a declarat că nu este interesat de beneficiile materiale şi că vrea să lase drepturile de autor moştenire familiei sale.

În urmă cu apropximativ jumătate de an, J.D. Salinger a dat în judecată autorul unei continuări a romanului "De veghe în lanul de secară". Avocatul lui Salinger susţine că publicarea cărţii încalcă legea drepturilor de autor şi că celebrul scriitor american ar fi "jecmănit" în cazul în care romanul va fi publicat.

Romanul "De veghe în lanul de secară", una dintre cele mai importante opere ale literaturii americane , a apărut în 1951. Romanul continuă să fie vândut anual în 250.000 de exemplare.


Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close