Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul Michel Houellebecq primeşte Premiul Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză

Scriitorul Michel Houellebecq primeşte Premiul Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză

Scriitorul Michel Houellebecq primeşte Premiul Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză
Sursa foto: latimesblogs.latimes.com
10 Noi 2010   •   17:34

Michel Houellebecq, cel mai cunoscut scriitor francez contemporan, a câştigat, Premiul Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză, pentru satira "La carte et le territoire" (Harta si teritoriul, n.r.), relatează AFP. Houellebecq a fost foarte aproape de a câştiga acest premiu şi în 1998 şi 2005 însă părerile au fost împărţite în privinţa stilului său, unii critici acuzându-l de obscenitate şi provocare rasială în scrierile sale.

Juriul, care s-a reunit la restaurantul Drouant din Paris, a hotărât cu şapte voturi pentru şi două împotrivă că best seller-ul “La carte et le territoire" merită Premiul Goncourt. “Este un sentiment ciudat dar sunt foarte fericit”, le-a spus Houellebecq reporterilor.

“Unii oameni urmăresc literatura contemporană mulţumită Goncourt, iar literatura nu este principala preocupare a francezilor, aşa că este un lucru foarte folositor”.

La carte et le territoire satirizează arta pariziană şi lumea celebrităţilor prin intermediul unei povestiri al cărei erou este Jed Martin, un artist care se bucură de faimă internaţională mulţumită fotografiilor sale, ale unor hărţi vechi Michelin. Ziarul Liberation a catalogat cartea “o capodoperă”, deşi criticul Pierre Asouline s-a plâns în Le Monde că îi lipseşte profunzimea în ciuda unui stil bun.

Premiul Goncourt a fost câştigat la un moment dat şi de un scriitor român, Vintilă Horia, pentru romanul “Dieu est né en exil” (Dumnezeu s-a născut în exil, n.r.) din anul 1960. Totuşi, scriitorul român nu a primit distincţia din cauza unor controverse provocate de regimul comunist de la acea vreme. Potrivit Wikipedia, cartea sa a atras şi atenţia lui Jean-Paul Sartre.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close