Antena 3 CNN Actualitate Cultură Sculptura lui Brâncuşi a depăşit toate aşteptările. 12,6 milioane de dolari pentru "Prometeu"

Sculptura lui Brâncuşi a depăşit toate aşteptările. 12,6 milioane de dolari pentru "Prometeu"

Sculptura lui Brâncuşi a depăşit toate aşteptările. 12,6 milioane de dolari pentru "Prometeu"
Sursa foto: Foto: ratak-monodosico.tumblr.com
03 Mai 2012   •   09:13
Sculptura "Prometeu" (Prométhée), realizată de Constantin Brâncuşi, a fost vândută miercuri seara, în cadrul unei licitaţii din New York, contra sumei impresionante de 12.682.000 de dolari, informează Mediafax. 

Lucrarea lui Brâncuşi, ce are forma unui cap înclinat şi o dimensiune de 17,7 centimetri, a fost turnată într-o ediţie de patru bronzuri similare în 1911, provenind în prezent "dintr-o importantă colecţie privată din Europa", se arată în catalogul casei de licitaţii Sotheby`s.

Preţul de pornire a fost de 4,75 milioane de dolari, însă a urcat rapid şi a depăşit 10 milioane în doar câteva minute, ajungând până la preţul final de 11,25 milioane (12.682.500 incluzând comisionul de 12% încasat de casa de licitaţie şi taxa de vânzare-cumpărare în New York).

Organizatorii estimaseră anterior că sculptura va fi vândută cu un preţ între 6 şi 8 milioane de dolari, astfel că suma finală a depăşit cu mult aşteptările experţilor în artă.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, a fost stabilit şi un record absolut - cea mai mare sumă plătită pentru o operă de artă la o licitaţie, 119,9 milioane pentru "Strigătul" lui Edvard Munch.

O altă lucrare a a lui Brâncuşi, "Furca de tors" (Quenouille 1923), sculptură din lemn – a fost scoasă la vânzare în cea de-a doua zi a licitaţiei, joi.


 

×
Subiecte în articol: Constantin Brancusi licitatie
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close