Antena 3 CNN Actualitate Cultură Sinuciderea nu este un act de lașitate

Sinuciderea nu este un act de lașitate

David Foster Wallace, care și-a luat propria viață în 2008, a fost un bărbat curajos. El a fost profesor universitar, un scriitor prolific de eseuri și romane și un coleg de fundație MacArthur, dar nu asta l-a făcut curajos. Ceea ce l-a făcut curajos ceea ce a realizat în viață și ceea ce făcut în timp ce se lupta cu o tulburare depresivă majoră și a supraviețuit până la 46 de ani, scrie Ken White, în publicația The Atlantic.

Sinuciderea nu este un act de lașitate
09 Ian 2020   •   16:27

Însă John Ziegler, un analist media și gazdă a unor emisiunei de radio și scriitor pentru Mediaite și The Bulwark, crede că Wallace a fost un laș a cărui sinucidere demonstrează că munca sa nu este credibilă. Twitter este forumul perfect pentru a spune lucruri furioase, însemnate și ignorante, scrie Ken White, care e avocat și fost procuror federal, relatează Ken White, în publicația The Atlantic.

"Depresia minte. Acesta minte neobosit și seducător și convingător. Minciunile, precum focul parabolei lui Walace, te separă de speranță, de credință, de cei dragi. Imaginează-ți cea mai proastă zi din viața ta. Poate că cineva pe care l-ai iubit a murit sau te-a trădat. Poate că ai pierdut un loc de muncă pe care îl iubeai sau ai fost umilit public sau ai eșuat în vreo obligație esențială. Îți amintești cum te simțeai? Imaginați-vă, pentru o clipă, simțindu-vă astfel aproape tot timpul. Imaginează-ți că este întotdeauna acolo, un pumn tare supărat în adâncul stomacului tău, de când te trezești până când dormi. Imaginează-ți că puținele momente în care uiți și nu simți în acest fel oferă prea puțin confort, pentru că dintr-o dată îți amintești, iar durerea și lipsa de speranță se întorc ca un tsunami. Imaginați-vă că auziți minciuni inexorabile în propria voastră voce, spunându-vă că nu vă veți simți niciodată mai bine, că nu meritați mai bine, că dacă există oameni care vă iubesc, este doar pentru că ei nu văd cât de inutil sunteți și că ei totul ar fi mai bine fără tine. Imaginează-ți că nu poți concepe în niciun fel că durerea se poate termina dacă nu vei muri. Nu este laș să cazi pradă. Este uman. Rezistând, perseverent, excelând, creând artă atunci când te simți așa, cum a făcut Wallace? Asta e al naibii de remarcabil. Wallace nu este un laș pentru căderea sau; e un erou pentru că a rezistat atâta timp cât a făcut-o".

Eseul complet poate fi citit aici

David Foster Wallace (21 februarie 1962 - 12 septembrie 2008) a fost un scriitor și profesor universitar american în disciplinele Engleză și scriere creativă. Romanul său Infinite Jest (1996) a fost considerat de revista Time ca unul dintre cele mai bune 100 de romane în limba engleză publicate între 1923 și 2005.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close