Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tamara Buciuceanu Botez a murit la 90 de ani. Marea actriță a teatrului românesc se retrăsese de ani buni de pe scenă

Tamara Buciuceanu Botez a murit la 90 de ani. Marea actriță a teatrului românesc se retrăsese de ani buni de pe scenă

Tamara Buciuceanu Botez a murit. Îndrăgita actriță Tamara Buciuceanu Botez a murit la vârsta de 90 de ani. De ceva timp era internată în spital, cu probleme grave de sănătate. 

Tamara Buciuceanu Botez a murit la 90 de ani. Marea actriță a teatrului românesc se retrăsese de ani buni de pe scenă
15 Oct 2019   •   17:52

Anunțul a fost făcut de purtatorul de cuvânt al Spitalului Elias, Dr. Silvius Negoiță.

"Spitalul Elias anunță cu regret dispariția unei mari doamne a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu Botez.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate!", a transmis purtatorul de cuvant Dr. Silvius Negoiță.

Tamara Buciuceanu Botez a murit. Născută pe 10 august 1929,  la Tighina, actuala Republica Moldova, Tamara Buciuceanu a fost una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur. 

Tamara Buciuceanu Botez a murit Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită "Doamna comediei românești", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii". În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.

Tamara Buciuceanu Botez a murit A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

Tamara Buciuceanu Botez a murit A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chirița", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineață pierdută" după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu" ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Tamara Buciuceanu Botez a murit În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.

Tamara Buciuceanu Botez a murit A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu a avut copii.

×
Subiecte în articol: Tamara Buciuceanu
Parteneri
Val de scumpiri de la 1 aprilie. Cu cât cresc facturile
x close