Antena 3 CNN Actualitate Cultură Top 10 muze şi amante din istoria artei. Vezi geniile feminine care au inspirat artişti celebri

Top 10 muze şi amante din istoria artei. Vezi geniile feminine care au inspirat artişti celebri

Top 10 muze şi amante din istoria artei. Vezi geniile feminine care au inspirat artişti celebri
16 Sep 2011   •   21:08

O vorbă din bătrâni spune că „În spate fiecărui om remarcabil se află o femeie remarcabilă“, dar deseori artişti îşi ascund frumuseţile de ochi lumii. Muzele din pozele de mai jos i-au inspirat pe unii dintre cei mai renumiţi şi talentaţi artişti din istorie, incitându-i atât mental, cât şi fizic. Este vorba de o varietate de femei, de la frumuseţi tradiţionale până la dame emancipate.

Camille Claudel

Sculptoriţa şi amanta sculptorului Auguste Rodin era caracterizată drept „o revoltă împotriva naturii: o femeie geniu.“ Timp de opt ani cei doi au avut o relaţie, vreme în care au şi colaborat la realizarea unor opere de artă. În cele din urmă, Claudel l-a părăsit pe artistul însurat.



Diane Keaton

Keaton a fost muza autorului ipohondru favorit al Americii, Woody Allen. Ea a jucat roluri memorabile în filmele sale, precum cel din capodopera „Annie Hall“.



Edie Sedgwick

Iniţiatorul curentului artistic pop art, Andy Warhol, a avut-o drept muză pe superstarul Edie Sedgwick, „zdruncinătoarea tineretului“. Faimosul cântăreţ Bob Dylan a căzut şi el în mrejele lui Sedgwick, compunând „Like a rolling stone“ pentru ea.



Kate Moss

A fost muză pentru fotografii Chuck Close, Lucian Freud şi Alex Katz, care au realizat remarcabile portrete cu topmodelul. Katz spunea despre ea că „este un om complet obişnuit. Asta este ceea ce o face extraordinară.“ În 2008 a fost realizată o statuie numai din aur reprezentând-o pe Kate Moss, fiind cea mai mare statuie din aur din lume după cele din Egiptul Antic.



Alma Mahler

Cu o poziţie înaltă în societate şi o compozitoare amatoare cunoscută pentru verva şi frumuseţea ei, Mahler a fost măritată cu compozitorul Gustav Mahler, arhitectul Walter Gropius şi romancierul Franz Werfel. A avut o puternică legătură cu pictorul Gustav Klimt. Este deseori privită ca fiind femeia fatală a secolului 20 timpuriu.



Kiki de Montparnasse

Alice Ernestine Prin, poreclită Regina din Montparnasse, cunoscută şi sub numele de Kiki de Montparnasse, a devenit un model nud pentru sculptori la vârsta de 14 ani, inspirându-i pe Alexander Calder şi Jean Cocteau. A fost pentru vreme îndelungată amanta şi muza fotografului suprarealist Man Ray. I se atribuie cuvintele: „Tot ceea ce am nevoie este o ceapă, un pic de pâine şi o sticlă de vin roşu; şi întotdeauna voi găsi pe cineva care să-mi ofere asta.“



Marie-Therese Walter

Când Marie l-a întâlnit pe Picasso ea avea 17 ani, iar el 45. Deşi multe femei s-au perindat prin viaţa renumitului pictor, prietenii apropiaţi lui Picasso au spus că Marie-Therese a fost întotdeauna obsesia sa şi idealul său de frumuseţe şi dragoste. A apărut în multe dintre creaţiile lui Pablo Picasso.



Peggy Guggenheim

Peggy a iubit arta şi artiştii, deopotrivă, întreaga ei viaţa, fiind o prezenţă inedită peste tot datorită nasului în formă de vânătă, rezultatul unei operaţii estetice neprofesioniste. După incident, Jackson Pollock ar fi spus despre ea că „ar trebui să îi pui un prosop pe faţă ca să poţi face sex cu Guggenheim.“ Dar asta nu a demoralizat-o. Mărturie stă răspunsul pe care i l-a dat unui reporter când a fost întrebată câţi soţi a avut: „Ai mei sau ai altcuiva?“ Printre cei mai importanţi artişti care i-au trecut prin pat se află Jean Cocteau, Samuel Beckett, Max Ernst - cu care a fost şi căsătorită, Yves Tanguy, Jean Arp.



Victorine Meuren

Meuren a fost muza pictorului francez Manet şi modelul său preferat. Se zvonea despre ea că era femeie de moravuri uşoare, dar cu siguranţă a fost o pictoriţă talentată. A mai fost model pentru Alfred Stevens şi Edgar Degas.



Anna Karina

Anna Karina a fost starletă de film şi soţia lui Jean Luc Godard, regizor francez reprezentativ pentru curentul New Wave în cinema. A început să joace pentru el în timp ce se vedea cu un pictor până când, la prânz, Jean-Luc i-a strecurat un bileţel pe sub masă. „Te iubesc. Rendezvous la miezul nopţii în Cafe de Prez“, a povestit Karina că scria pe bileţel. S-au întâlnit, şi-a părăsit prietenul, iar restul poveştii de dragoste dintre Godard şi Karina este istorie.



×
Subiecte în articol: artisti arta Kate Moss
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close